KE80 Creative Commons License 2020.05.04 -2 3 139

GYőri csapat tőrténete:

Az 1904-ben alapított ETO 1948-ban felkérte Sebők Tibort a női kézilabda-szakosztály megszervezésére. 1950-ben első helyen zárták a még nem hivatalos amatőr bajnokságot. 1951-től induló hivatalos magyar bajnokság területi csoportjába kerültek, amit 1957-ben sikerült megnyerniük, és ezzel feljutottak az NBI-be. Az első NBI-es évadjuk tavaszi fordulóját a 6. helyen zárták (akkoriban tavaszi-őszi fordulók voltak), majd az őszi fordulóban egy bravúros hajrával sikerült megnyerniük a bajnokságot.

1962-től kezdve elkerülte a csapatot a szerencse, és 1966-ra a 13. helyig csúsztak vissza, ami a csapat kiesését jelentette. 1968-ban egy szezon elejéig újra feljutott az NBI-be. A mélyrepülés folytatódott tovább, 1977-ben kiestek az NBI/B-ből, majd 1979-ben az NBII-ből is. Az NBII-től való búcsúzás a női szakosztály megszüntetéséhez vezetett.

Időközben komoly változások történtek a különböző győri csapatok szponzorainál, 1989-ben a Richards Finomposztógyár bejelentette, hogy nem tudja támogatni női kézilabdacsapatát, majd 1992-ben a Rába Rt. jelezte a férfi kézilabda csapat leadását. Győr városa vette át a két csapatot és megalakította a Győri ETO Kézilabda Clubot, ahol újra ETO néven szerepelhettek a férfiak mellett a lányok is. 1997-től új szponzor állt a csapat mellé és az idényt Graboplast ETO néven kezdték meg.

A klub több névváltoztatáson átesett már története során, korábban Győri Vasas, Győri Vasas ETO, Győri Keksz ETO, Győri Graboplast ETO néven volt ismert a csapat, s 2005-től az Audi támogatja a klubcsapatot.

A klub az elmúlt 19 évben mindig a női bajnokság dobogóján végzett, 2005, 2006 után 2008-tól zsinórban kilencszer nyert magyar bajnokságot, összesen 13-szor. 2017-ig hússzor bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe, 12-szer meg is nyerte. Tizenhatszor játszott minimum elődöntőt valamelyik nemzetközi kupában, ebből tizenegyszer döntőt, melyből a 2013-as és 2014-es Bajnokok Ligája döntőt meg is nyerte. 2017-ben pedig megszerezte harmadik Bajnokok Ligája címét a Vardar Szkopje ellen.[4]

A következő idényben a hazai sorozatokban a Magyar Kupát az Érd NK ellen nyerték meg 27–23-ra, új rekordot jelentő tizenharmadik alkalommal.[5] A bajnokok Ligája-sorozatban újra döntőbe jutott a csapat, ahol újra a macedón Vardar Szkopje volt az ellenfél. Ezúttal is nagy küzdelmet, 20–20-as döntetlent és hosszabbítást követően 27–26-os győzelemmel sikerült megszerezni a negyedik BL-sikert. A torna történetében, amióta a Final Four-rendszert bevezették, első csapatként védte meg a címet.[6]

A 2018-2019-es szezonban immár Danyi Gábor vezetésével triplázott a csapat, a magyar bajnoki cím és kupagyőzelem mellé újra megnyerték a Bajnokok Ligáját, sorozatban harmadik, összességében ötödik alkalommal.[7]

 

1948-79,1992-20

https://hu.wikipedia.org/wiki/Győri_Audi_ETO_KC  

Magyar vikpédia

 

1. Az első aranykor

A Klub megalakulása
Az ETO női kézilabda csapata 1948-ban alakult meg, megszervezése Sebők Tibor nevéhez fűződik, a gárda első edzői pedig Dudás Lajos és Kellner Pál voltak. Az első hivatalos női bajnokságot 1951-ben rendezték.

Az ötvenes évek közepén Lang János klubelnök és Joósz Vilmos szakosztályvezető együtt kezdték meg az első "aranycsapat" építését. Az első sikercsapat tagjai voltak többek között Matulay Magdolna, Dittrich Ilona, Novák Magdolna,  Szalai Ilona és Boudny Éva. A csapat edzője Kellner Pál az '56-os forradalom után Svédországba távozott, új trénerre volt szükség. Az 1957-es év első felében Varga Károly edzette a csapatot, majd a nyári szünetet követően Stéger László lett a tréner. 

Sikeres évek, az első bajnoki aranyérem

A csapat 1957-ben kezdte meg NB I-es szereplését. Az akkor még tavaszi-őszi lebonyolítási rendszerű pontvadászat tavaszi szakaszában még csak a táblázat 6. helyén álltak a győriek, az őszi győzelmeknek köszönhetően azonban kézzel fogható közelségbe került a bajnoki cím. Végül a záró fordulóban az ETO a Goldberg legyőzésével megszerezte története első bajnoki aranyát.

1958-ban a csapat több játékosa "szülési szabadságra" vonult, így az ETO csak nyolcadikként zárta a küzdelmeket. A következő év viszont újra sikereket hozott, köszönhetően a kor talán legjobb kézilabdázójának, Jóna Magdának a leigazolásával. Az 1959-es bajnokságot a félelmetes Novák-Jóna átlövő párossal, hatalmas csaták után ismét sikerült megnyerni! A gólkirálynői címet Jóna Magda érdemelte ki, aki a csapat 225 góljából 102-t szerzett. A sikeres szereplés 1960-ban még folytatódott, a csapat a Bp. Spartacus mögött második lett a bajnokságban.

2. A megszűnés felé

Miután az 1960-as szezon végén Jóna Magda távozott a csapatból, sajnos a sikerek is hosszú időre elkerülték az ETO-t. 1961 és 1965 között a 4. és a 11. hely jutott csak a csapatnak, és közben Stéger László is felállt a kispadról, utódja Kheim Jenő lett. 1966-ban megtörtént a legrosszabb: az ETO 13. helyen végzett, és kiesett az első osztályból. A következő években egy szezonra még sikerült ugyan visszakapaszkodni az NBI-be, de a mélyrepülés hosszúnak bizonyult, és 1979-ben, az NB II-ből való kiesést követően az egyesület vezetése megszüntette a szakosztályt.

3. Több, mint egy évtized ETO nélkül

Az 1980-1992 közötti időszakban a győri női kézilabda viharos időket élt meg: vagy a nemzeti bajnokság alsóbb osztályaiban szerepelt, vagy az első osztályban középcsapatként tartották számon. Ezen időszakban a szakosztály több tulajdonos- és névváltozáson is átesett. Végül 1992-ben megalakult a Győri ETO Kézilabda Club, melynek gazdája Győr város önkormányzata lett, így 13 év után újra ETO néven szerepelt a hazai bajnokságban. A Klub elnöke Vanyus Attila lett, aki innentől húsz éven át tartó, kitartó munkával építette fel a mai sikerklubot.

4. Újra ETO

1993 nyarán névadó szponzor állt az együttes mögé, négy idényen át Győri Keksz ETO-ként szerepeltek a lányok. A Horváth Lajos által irányított, Horváth Mariann, Hoffmann Beáta, Nagy Anikó, Szabados Gabriella fémjelezte csapathoz komoly erősítések érkeztek: Mátéfi Eszter és Szántó Anna. Az 1993/94-es szezont végül 5. helyen zárták a lányok, Mátéfi Eszter pedig az NB I gólkirálynője lett.

Első nemzetközi szereplés: City Kupa

Az 1994/95-ös idényben új edző érkezett a csapat kispadjára: az NB I-ben újonc edző, Róth Kálmán, akivel szintén az ötödik helyet szerezte meg az ETO. Ebben az évben azonban az ötödik hely is nemzetközi kupaszereplést ért, így az ETO női csapata története során először mutatkozhatott be Európának. A City Kupában a Silcotub Zalau a második mérkőzésen megálljt parancsolt a csapatnak, amely ekkor már soraiban tudta az elkövetkező évtized meghatározó magyar kézilabdázói közül Pálinger Katalint, Pigniczki Krisztinát és Kulcsár Anitát is. A csapat az 1995/96-os magyar bajnokságot a 4. helyen zárta.

A következő idény trénere már Vura József, a lányok az ötödik helyen zártak az NB I-ben, és három fordulóig jutottak a City Kupában. Az 1996/97-es idény mindmáig az utolsó esztendő, amikor az ETO nem a dobogón fejezte be a bajnokságot.

Az ETO először az EHF Kupában

Az 1997/98-as évadban a csapat immár Graboplast ETO néven itthon a második helyen végzett, a rákövetkező év pedig meghozta az első igazi nemzetközi sikert: 1999 tavaszán az együttes magabiztosan menetelt az EHF Kupa döntőig, ahol azonban fejet kellett hajtania a jobb erőkből álló Viborg előtt. A bajnokságban újra a bronzérem jutott a lányoknak, és a Magyar Kupában is a harmadik helyet szerezte meg a csapat.

5. Az első BL-évad, újabb nemzetközi kupasikerek

Az 1999/2000-es idényben a zöld-fehérek történetük során először szereztek jogot a Bajnokok Ligája indulásra. A 2000/2001-es szezonban sikeres selejtezőt követően a csoportküzdelmekben a Valencia, a Szpartak Kijev és a Krim Neutro Roberts Ljubljana csapataival mérkőztek, de ezúttal még nem sikerült a továbbjutás. Meghatározó volt mindebben, hogy az ETO saját nevelésű kézilabdázója, Pálinger Katalin év közben a Dunaferrhez igazolt, pótlására Sirina Irina érkezett. A bajnokságban a némileg csalódást keltő harmadik helyen végzett az ETO.

Év végén nagy veszteségek érték az együttest: Pigniczki Krisztina, Kulcsár Anita, Nagy Anikó, Horváth Mariann és Kereki Edina eligazoltak a csapatból, Hoffmann Beáta pedig visszavonult. Túlzás nélkül kijelenthető: teljesen új csapatot kellett építeni. Ekkor érkezett Győrbe Nitescu Carmen és Lovász Zsuzsa, idény közben pedig Vérten Orsolya. Kényszerűségből ugyan, de ekkor léptek elő főszereplővé a győri utánpótlás kiválóságai: Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya, Jókai Nóra, Petróczi Viktória és Kindl Gabriella.

A 2001/2002-es szezonnak nekivágó "csikócsapat" nagy menetelésbe kezdett, melynek végeredménye az EHF-kupa döntője lett. Bár az Ikasttal vívott döntő első mérkőzését is megnyerte az ETO Győrben, azonban a dániai visszavágón érvényesült a nagyobb rutin, és az Ikast nemzetközi alakulata otthon tartotta a trófeát. Az új, rájátszásos rendszerben lebonyolított hazai bajnokság végén újra a bronzérem jutott a győri lányoknak.
A Magyar Kupa négyes döntőjében az ETO a Dunaferr-rel találta magát szemben, és 24:24-es döntetlen után hétméteresekkel veszítette el a finálét.

A 2002/2003-as bajnoki év még Vura Józseffel a kispadon kezdődött, azonban januárban az addig az utánpótlás csapatokat irányító Róth Kálmánt nevezték ki vezetőedzőnek. A KEK-ben az elődöntőig jutott az ETO, itt azonban egy nagyarányú besanconi vereség megpecsételte a csapat sorsát. A bajnoki küzdelmeket a harmadik helyen zárta a gárda. Ebben a szezonban szerepelt először zöld-fehér szerelésben a nyáron igazolt Ana Dokic, robbant be az élvonalba Mörtel Renáta, kapott mind több lehetőséget a 17 éves Bódi Bernadett, és dörömbölt egyre hangosabban a felnőtt csapat kapuján Herr Orsolya és Temes Bernadett.

2003 nyarán több játékos távozása mellett újabb tehetséges fiatalok érkeztek az ETO-hoz:Juhász Gabriella, Monika Kovacicova és Borbás Rita, illetve ebben az évben lépett pályára először a felnőttek között Bognár Barbara. Az EHF-kupa szereplés az elmúlt években megszokott forgatókönyv szerint alakult: nagyszerű menetelés májusig, majd összezuhanás a fináléban. Ezúttal ismét a dán Viborg lett a kupagyőztes. Ebben a szezonban a Magyar Kupában és a Magyar Bajnokságban is a második helyet szerezte meg az ETO, így a 2003/2004-es szezon ezüst évnek számít.

2005: újra magyar bajnok az ETO

A 2004/2005-ös idénynek komoly erősítésekkel vágott neki az ETO. Két sokszoros román válogatott húzott zöld-fehér mezt: Aureilia Bradeanu és Simona Gogirla érkezett Győrbe.

A bajnokságban az alapszakaszt az ETO nyerte, és a Dunaferr ellen, hatalmas csatában első sorban Herr Orsolya parádés teljesítménye mellett 46 év után ismét megszerezte a bajnoki aranyat. A Magyar Kupa fináléban szintén a Dunaferrel kerültek össze a lányok, ahol szintén diadalmaskodtak.

A két siker közé sajnos egy csalódással teli EHF-Kupa döntő is beékelődött: az ETO elbukta a visszavágót, így ismét ezüstéremmel zárta a nemzetközi szereplést.

A 2005/2006-os szezon előtt távozott Borbás Rita, Mehlmann Ibolya, Sirina Irina és eligazolt a saját nevelésű Szamoránsky Piroska is. Hazatért viszont Nagy Krisztina és érkezett Ana-Maria Lazer. Az Audi Hungaria 2005-ben kezdte meg együttműködését a csapattal névadó szponzori címmel (Győri Audi ETO KC), amely azóta is töretlenül tart.

Nemzetközi szinten a KEK-ben ismét a döntőig meneteltek Görbiczék, ahol a Buducnost Podgorica volt az ellenfél. Bár a legendás Moracsa csarnokban döntetlent ért el a csapat, a Podgorica győri győzelmével végül elhódította a kupát. A hazai kupasorozatban azonban ismét diadalmaskodott az ETO, a döntőben a Cornexi volt kénytelen fejet hajtani. A bajnokság az őszi hibátlan menetelés után a vártnál szorosabban alakult. Végül a döntőben a Fradi érkezett a Magvassy sportcsarnokba, és nagy csatában végül az ETO győzött, megvédve ezzel bajnoki címét. A szezon során épült be az ETO-ba a győri utánpótlás két újabb tehetséges tagja: Herr Anita és Oross Nilla. Az esztendő krónikájához tartozik még, hogy a World Handball Magazine szavazásán Görbicz Anitát meggyőző fölénnyel választották a világ legjobb női kézilabdázójává.

BL: az első négy közé jutás

A 2006/2007-es szezonra távozott a csapatból Farkas Andrea, Herr Anita, Kisfaludy Anett, Mörtel Renáta, Nagy Krisztina, Oross Nilla, Mayer Szabina és Zomborszki Edit, viszont érkezett Drávai Gyöngyi az utánpótlásból, Stancuta Guiu, Hornyák Ágnes, Radulovics Bojana és Simona Spiridon.

A Bajnokok Ligájában a négy közé jutásért a Larvikon kettős győzelemmel lépett túl a csapatunk, de az elődöntőben a világválogatott Slagelse DT Dániában hat, Győrött nyolc góllal bizonyult jobbnak.

A Magyar Bajnokságban ezüstérmes lett az ETO: az utolsó, felfokozott hangulatú mérkőzésen a Ferencváros győzött és lett magyar bajnok.

A Magyar Kupában viszont a döntőn az FTC ellen már parádézott a csapat, magabiztos játékkal 35-28 arányú győzelemmel nyerte meg a kupát.

A 2007/2008-as szezon elején távozó játékosok: Bódi Bernadett, Bognár Barbara, Simona Gogirla, Stancuta Guiu, Juhász Gabriella, Kovacsicz Mónika, Petróczi Viktória, Radulovics Bojana és Ana-Maria Somoi. Érkeztek viszont Karnik Szabina, Katarina Mravikova, Pálinger Katalin, Tomori Zsuzsanna és az utánpótlásból Deáki Dóra, Horváth Bernadett, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Kovacsics Anikó, Oguntoye Viktória, Szölösi Patrícia. Ezt az évadot új edzővel: Konkoly Csabával kezdte már meg a csapat.

A BL-ben az elődöntőig jutottunk, ott pedig Oroszországban két góllal győztünk, míg Győrött hat találattal volt jobb a Zvezda Zvenigorod, így sajnos nem sikerült a döntőbe jutás.

Kettős aranyérem született viszont az itthoni megmérettetéseken: az NB I-ben az olimpia miatt ebben a szezonban nem rendeztek rájátszást, így a bajnoki cím sorsa az alapszakaszban dőlt el. A Győri Audi ETO KC pontveszteség nélkül szerezte meg a bajnoki címet a Dunaferr és az FTC előtt. A Magyar Kupában a Dunaferr csapatát 30-20 arányban léptette le az Audi ETO KC.

2008/2009 elején távozott Ana Dokic, Drávai Gyöngyi és Temes Bernadett, valamint érkezett Eduarda Amorim, Herr Anita, Mayer Szabina és Rotis-Nagy Gabriella. Az utánpótlásból a felnőtt csapatba került Kokas Viktória és Szalai Babett.

A BL-ben először sikerült döntőbe jutni a Hypo ellen, és bár az első mérkőzésen két góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél a csapatunk, de a veszprémi visszavágón három góllal győzött a Viborg, ezzel megnyerte a trófeát.

A Magyar Bajnokságban bár az alapszakaszban két vereség becsúszott a DVSC és az FTC ellen, a rájátszásban már nem volt ellenfél, egy népligeti döntetlen mellett minden mérkőzését megnyert a csapat, így ismét bajnok lett.

Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a DVSC elleni ötgólos győzelemmel (32-27) ismét kupagyőztes lett a Győri Audi ETO KC.

2009/2010: távozott a csapatból Herr Anita, Herr Orsolya, Karnik Szabina, Kokas Viktória, Rotis-Nagy Gabriella és Szalai Babett. Erősítésnek érkezett Orbán Adrienn, és a fiatalok közül Pelczéder Orsolya, Palkó Fruzsina, Planéta Szimonetta, Tarjányi Szilvia, Tóth Eszter, Víg Vivien és Virág Noémi kapott játéklehetőséget a szezonban.

A Bajnokok Ligájában ismét elődöntős lett az ETO, de hazai pályán a Valcea ellen nem sikerült a győzelem (25-25), ráadásul Romániában az ellenfél győzött négy góllal, így nem jutott döntőbe a Győri Audi ETO KC.

Megnyerte viszont az itthoni trófeákat: a DVSC legyőzésével ismét magyar bajnok lett, a Magyar Kupa döntőjében pedig az FTC ellen tizenhárom gólos (33-20) győzelmet ért el.

A 2010/2011-es szezonra távozott Deáki Dóra, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Oguntoye Viktória, Tarjányi Szilvia, Tomori Zsuzsanna és Víg Vivien. Ekkor érkezett viszont a világ legjobb kapusaként számon tartott Katrine Lunde Haraldsen, valamint Ana Gros, a fiatalok közül pedig Bárány Krisztina, Burghardt Rozália, Csóka Imola, Horváth Dóra, Kurucz Ivett, Pásztor Bettina, Schatzl Nadine és Szemerey Zsófi kapott bizonyítási lehetőséget.

A BL-ben elődöntőig menetelt a csapat, ahol az Itxako Navarra Spanyolországban ötgólos győzelmet aratott (26-21), majd Győrött sem szenvedett vereséget (24-24), ezzel a Győri Audi ETO KC nem jutott a döntőbe.

A Magyar bajnokságban a döntőben ebben a szezonban is a DVSC volt az ellenfél, hazai pályán nyolc góllal győzött az ETO, a visszavágón pedig három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél. Újabb bajnoki cím.

Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a döntőben a DVSC ellen bizonyult nyolc góllal (29-21) jobbnak az ismét kupagyőzelmet szerző Győri Audi ETO KC.

2011/2012-re távozott Aurelia Bradeanu, Mayer Szabina, Katarina Mravikova, Simona Spiridon, Szegedi Orsolya és Szölösi Patrícia. Jelentős erősítés érkezett azonban Heidi Löke, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic személyében, valamint az utánpótlásból Korsós Dorina, Sirián Alexa Szederke és Tóth Gabriella mutatkozhatott be a felnőttek között. Az ősz folyamán Konkoly Csabát Karl-Erik Böhn váltotta a kispadon.

A Bajnokok Ligájában az elődöntőben a Valcea ellen Romániában nyolcgólos hátrányból állt fel a gárda, a végén négy gólra csökkentve a különbséget. Veszprémben óriási mérkőzésen nyolcgólos hazai győzelem született, ezzel ismét döntőbe került a csapat. A Veszprém Aréna volt a helyszín, ahol az utolsó öt percben tudta csak megfogni a Podgorica a mérkőzést, így csak kétgólos előnnyel kezdődhetett a visszavágó. Ott is kétgólos hazai siker született, de idegenben lőtt több góllal a Buducnost nyerte a döntőt.

Itthon az NB I-ben a döntőben az FTC ellen egy négygólos hazai siker után Pálinger időntúli büntetőt hárított, amivel győzött és bajnok lett a Győri Audi ETO KC.

A Magyar Kupában a négyes döntőn a Siófok elleni huszonöt gólos siker (48-23) a döntőre is kellő lendületet adott a csapatnak. A Győri Audi ETO KC újabb kupagyőzelmét a Békéscsaba sem tudta meggátolni (42-22).

A várva várt sikert végül a 2012/2013-as szezon hozta meg a csapatnak: az ETO minden tornát megnyert, amelyen elindult! A szezont megelőzően Ana Gros, Vérten Orsolya és Virág Noémi távozott, míg a tehetséges junior korú játékosok többsége a Veszprém Barabás Duna Takarék KC csapatában folytatta pályafutását. Az érkező játékosok: Rédei-Soós Viktória, Hornyák Dóra, Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Raphaelle Tervel, és ekkor érkezett Spanyolországból a csapatot BL-győzelemre vezető edző, Ambros Martín.

A Bajnokok Ligája csoportkör hibátlanul sikerült, majd csúcsot döntve a középdöntőt is pontveszteség nélkül zárta a csapat. A Valcea az elődöntő mérkőzést Bukarestben rendezte, de ez nem zavarta meg a győrieket, kétgólos előnyt gyűjtöttek össze a visszavágóra. Veszprémben sokáig elúszni látszott a döntő, a Valcea magabiztos játékkal vezetett, de az utolsó – felejthetetlen – tíz percben minden győri játékosnak helyén volt a szíve, és bár egy góllal kikapott a csapat, ismét a döntő következett. Az első mérkőzésen Larvikban a szurkolók támogatásával három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél az ETO, majd a veszprémi visszavágón szinte végig vezetve első Bajnokok Ligája kupagyőzelmét érte el a Győri Audi ETO KC.

A Magyar Bajnokság alapszakaszában egy döntetlen csúszott be a Ferencváros ellen a fővárosban. Az elődöntőben kettős győzelem a Vác ellen, majd a döntőben két sima mérkőzésen lett bajnok a Győri Audi ETO KC az FTC csapatával szemben. A BL-győzelem birtokában behúztuk a Magyar Kupát is: a Veszprémben megrendezett négyes döntőben előbb a Veszprém Barabás Duna Takarék KC ellen biztosította a döntőbeli szereplést az ETO, majd a fináléban az FTC sem jelentett komolyabb akadályt (36-28). Ismét kupagyőztes a csapat.

Bombaerős csapattal indult neki az ETO a 2013/2014-es szezonnak. Bár a játékosok és a szurkolók nagy bánatára Andrea Lekic és Jovanka Radicevic távoztak a csapatból, érkezett a szélre Bognár-Bódi Bernadett, és balkezes átlövőként a montenegrói Katarina Bulatovic. A szezon egyetlen szépséghibája az első bajnoki mérkőzésen a Fradi ellen begyűjtött vereség volt, ezt követően azonban veretlenül vonult végig a csapat az országon és a kontinensen! A Bajnokok Ligáját ősszel hatalmas lendülettel kezdték a lányok, aztán némileg csökkentek a gólkülönbségek, de a győzelmeket semmi nem veszélyeztette. A tavaszi középdöntők során a legnagyobb falatnak az örök rivális Podgorica bizonyult: a csapatok egyik meccsen sem bírtak egymással, mindkettő döntetlennel végződött.

A Bajnokok Ligája sorozat ebben a szezonban új végjátékkal zárult: első alkalommal került megrendezésre az MVM EHF FINAL4, méghozzá Budapesten. A Vardar Skopje a Buducnost Podgoricával, az ETO pedig a dán Midtyillanddal mérkőzött meg az elődöntőben, amely végül ETO-Podgorica döntőt hozott. Ezen a meccsen a lányaink kétséget sem hagytak, hogy továbbra is ők Európa legjobbjai, ezúttal sima győzelmet arattak a montenegróiak fölött. A Budapest Sportarénában közel tízezer magyar szurkoló ünnepelte a második BL-győzelmet, amely Görbicz Anitának a második BL-gólkirálynői címet is jelentette. A magyar bajnokságban és a Magyar Kupában továbbra is a Ferencváros volt a Győr legnagyobb riválisa, mindkét döntőt velük játszotta a csapatunk, és szezon végi csúcsformában, gőzhenger módjára szereztük meg tizenegyedik bajnoki, és tizedik Magyar Kupa győzelmünket.

A 2014/2015-ös szezonba több új játékossal vágott bele a csapat, mivel Katarina Bulatovic hazatért Montenegróba, Hornyák Dóra, Sirián Szederke pedig szintén távozott. Őszre két kismamája is lett a csapatnak: először Katrine Lunde, majd Görbicz Anita került áldott állapotba, őket a spanyol irányító Macarena Aguilar, és a horvát kapus, Jelena Grubisic helyettesítették. Jobbátlövőbe érkezett a német VB-gólkirálynő Susann Müller, és az utánpótlásból az ifjú Planéta Szimonetta. Balátlövő posztra az orosz Ana Sent, beállóba pedig a horvát Vesna Milanovic Litrét szerződtette a Klub. Bár őszre máris két fontos poszton változás történt, mégis nagy elszántsággal vágtak bele a lányok az új szezonba.

Az ősz hibátlanra sikerült, minden fronton veretlenül zártuk a szezon első felvonását. A végére azonban máris két további veszteség akadt: a jobbszélső Orbán Adrienn egy BL-mérkőzésen szenvedett térdszalag szakadást, ezt sajnos megfejelte az új csapatkapitány: Eduarda Amorim súlyos térdsérülése is. A szezon mindkettőjük számára véget ért, a Klub pedig nehéz helyzetbe került. Balszélen sikerült megoldást találni: Jana Knedlikova kölcsönbe érkezett Mosonmagyaróvárról, azonban Dudát nem sikerül pótolni.

A tragédiák sorozata pedig nem ért véget: januárban Jelena Grubisic szintén kiesett egy újabb térdsérülés miatt, tehát kapus után is néznie kellett a Klubnak. Az olimpiai bajnok norvég Kari Aalvik Grimsbövel és klubjával szerencsére sikerült megállapodni, így merőben átalakulva vágtunk neki a tavaszi szezonnak. Az átalakított BL-lebonyolítás miatt a középdöntős második helyezés nem jelentett FINAL4-ba jutást, a lányoknak a Vardar Skopjét kellett volna legyűrniük a legjobb négy közé kerülésért. Sajnos ezt az akadályt a fizikailag és lelkileg megfogyatkozott csapatnak (a két meccs között pszichés okok miatt Susann Müller is elhagyta a csapatot) nem sikerült átugrania, így nyolc év után először nem jutottunk be Európa négy legjobb csapata közé. Bár a Magyar Kupa-győzelem nem forgott veszélyben, de a bajnoki döntőre kiütközött a csapaton az egész szezonon áthúzódó, rengeteg fizikai és lelki megpróbáltatás, és a Ferencváros elleni, kiélezett bajnoki döntőkön nem sikerült győzelmet aratni. Ezt a nehéz szezont tehát egy aranyéremmel és egy ezüstéremmel zárta az ETO.

A 2015/16-os szezon előtt a távozók között szerepelt Macarena Aguilar, Csapó Kyra, Jelena Grubisic, Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Vesna Milanovic Litre, Tamires Morena Lima de Araújo, Susann Müller, Anna Sen, Szepesi Ivett, Baracskai Patrícia és Katrine Lunde is. Helyettük Yvette Broch, Nycke Groot, Kiss Éva, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella érkezett, az utánpótlásból pedig Hársfalvi Júlia, Lakatos Rita, Hudák Emma és Moharos Vivien kapott lehetőséget a felnőttek között. A világbajnokságot követően Ida Alstad csatlakozott a győri kerethez. Az új szezont a Szuperkupa megnyerésével kezdtük az FTC ellen, majd selejtezőtornán biztosította helyét a csapat a Bajnokok Ligájában. Együttesünknek sikerült revansot venni legnagyobb ellenfelén a hazai pontvadászatban, és visszahódította a bajnoki címet a Ferencvárostól. A lányok megvédték elsőségüket a Magyar Kupában, ehhez az Érdet kellett legyőzni. A nemzetközi mezőnyt tekintve döntőt játszottunk a Bajnokok Ligája FINAL4-ban, ahol a román CSM Bucuresti ellen egy végletekig kiélezett meccsen, kétszeri hosszabbítást követően végül hétméteresek döntöttek – a büntetőpárbajt a románok bírták jobban idegekkel, így az ezüstérem került a győri lányok nyakába. Még szezon közben, 2016 márciusában távozott Kelecsényi Ernő az elnöki székből.

 A 2016/17-os idény kezdetén dr. Bartha Csaba vette át a klub irányítását és foglalta el a Győri Audi ETO KC elnöki székét. Új érkezőként debütált a norvég jobbátlövő Nora Mörk, valamint a fiatal magyar tehetség, Puhalák Szidónia. Szezon közben Heidi Löke anyai örömök miatt kivált, a posztján megüresedett űrt próbálta betölteni a Siófok csapatából érkező Asma el-Ghaoui. A csapat a magyar bajnokságot könnyedén behúzta, míg a Magyar Kupában zsinórban 12 elsőséget követően a 13. döntőjét hétméteresekkel elvesztette a Ferencvárossal szemben. Ugyanakkor, ismét felültek Ambros Martín lányai Európa trónjára, és megszerezték a klub történetének harmadik Bajnokok Ligája elsőségét a macedón Vardar Szkopje ellen egy kiélezett, izgalmas döntőben a budapesti FINAL4 -ban.

A 2017/2018-as évadra Anne Mette Hansen, Stine Oftedal, Anja Althaus és Fodor Csenge érkezett a keretbe, majd szezon közben kellett átigazolni Mireya Gonzalez Alvarezt Érdről, mivel Nora Mörk súlyos térdsérülést szenvedett. A Magyar Kupát sikerült visszahódítani Győrbe, ehhez az elődöntőben az FTC, a döntőben pedig az Érd csapatát kellett legyőznie zöld-fehér mezes kedvenceinknek, ezzel pedig tizenharmadik alkalommal ünnepelhettünk kupagyőzelmet. A BL-ben újra döntőbe jutott a csapat, ahol ismét a macedón Vardar Szkopje volt az ellenfél. Ezúttal is nagy küzdelemben, 20–20-as döntetlen után, hosszabbítást követően, Kiss Éva a találkozó utolsó másodperceiben bemutatott parádés védésének köszönhetően 27–26-os győzelemmel sikerült megszerezni a klub negyedik Bajnokok Ligája elsőségét. A torna történetében a Final Four lebonyolítási rendszer bevezetése óta először sikerült egy csapatnak megvédenie címét. A szezon végén mérleget vonva összejött a triplázás, a magyar bajnokságban hihetetlen izgalmas végjátékban végül eggyel jobb gólkülönbségének köszönhetően csapatunk lett ismét a bajnok. Az idény végén hat év után távozott Ambros Martin a csapat éléről.

A 2018-2019-es szezont immár Danyi Gábor vezetésével és egy teljesen új szakmai stábbal kezdte meg a csapat, a vezetőedző segítője Zdravko Zovko lett. Távozott a klubtól Anja Althaus és Mireya González, Yvette Broch pedig szüneteltette pályafutását a szezon elejétől kezdve. Érkezett viszont Kari Brattset és Veronica Kristiansen, valamint a világbajnok francia hálóőr, Amandine Leynaud. Szezon közben sikerült beállót találni Crina Pintea személyében, 2018 decemberében csatlakozott a kerethez. A csapat rekordévet zárt, veretlenül, csupán két döntetlen mellett minden más meccset megnyerve diadalmaskodott mindjárom fronton. A magyar bajnokságot hiba nélkül hozta la a csapat, a Bajnokok Ligájában az Ambros Martín vezette orosz Rosztov-Dont sikerült legyőzni a fináléban, míg a Magyar Kupa döntőjében a Ferencváros hajtott fejet Görbicz Aniták előtt.

 https://www.gyorietokc.hu/hu/klubtortenet

 

Előzmény: KE80 (117)