Break Break béka Creative Commons License 2020.05.02 -2 0 227

Túl sok volt a szegény, megszüntették a mutatót  Az ország 35 százaléka él a létminimum alatt, a KSH úgy döntött, nem mér többet ilyet.

 

jaj de meglepő!

 

 

Akkor tűntek el a munkanélküliségre vonatkozó adatok, mikor a legnagyobb szükség lenne rájuk Juhász Edina követés 2020.05.02. 14:12

 

https://index.hu/belfold/2020/05/02/munkanelkulisagi_adatok_magyarorszag_transzparencia/

 

A Portfólio-nak nyilatkozó kutatók azt mondják, hogy éppen a járvánnyal kapcsolatos válság kirobbanása után váltak elérhetetlenné a munkanélküliséggel kapcsolatos fontos adatok. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat eddig részletes adatokat közölt a munkaerőpiac és a munkanélküliség helyzetéről, márciusban azonban már csak néhány fő mutatószámot frissítettek. Ezek pedig nem adnak elég információt a kutatóknak, hogy elemzéseket végezzenek.  Pedig a hónapban az adatok szerint 281 ezer állástalan ember volt, ami azt jelzi, hogy az elbocsátási hullám elkezdődött. 

Olyan információkhoz nem jutnak hozzá, mint hogy hány fő az álláskeresési ellátásra jogosultak száma, hányan kapnak szociális támogatást, mennyien vannak ellátás nélkül, hány főt és milyen szektorokat érint a csoportos létszámleépítés, vagy hogy mekkora a tartós munkanélküliek száma. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az újság megkeresésére sem közölt adatokat arról, hány főt érintett márciusban csoportos létszámleépítés. A kutatók is hiába kértek, nem kaptak adatokat, így nem látják a számok valós alakulását, nem kapnak pontos képet a vállaltok helyzetéről sem, így nem lehet tisztán látni, milyen a munkanélküliség helyzete, és mire lehet számítani.