Csokis Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95041

Szerintem leginkább azért selejtezik, mert a Kína-Európa forgalom nagyon egyenlőtlen, sokkal kevesebb cucc megy innen oda, mint fordítva. Ezért mindig lesz egy rakat üres konténer, ami jobb eladni, mint üresen visszaszállítani.

Viszont ha egy 40 lábasban gondolkodsz, akkor a belső szigetelés szóba sem jöhet. A mi klímánkon kell vagy 20 centi rá, ha azt belülről teszed fel, akkor nem marad belső tered. 20 centi hőszigetelés 4 centi bramac léc a szerelvényezéshez, 2 centi gipszkarton. Mindez kétszer, az 52 cm mínusz az eleve csak kb. 235 centiből. Esetleg két 20 lábas egymás mellett?

http://szallitmanyozas-fuvarozas.hu/kontenermeretek.html

 

De pl egy kissebb 40nm2-es családi ház fémszerkezettel meg szendvicspanellel lehet olcsóbb lenne mint konténerekből ugyanekkora?

Nem vagyok benne biztos, mert két dolog drága:

1.) Az ÉMI engedély megléte. (Mai nevén Nemzeti Műszaki Értékelés) Csak olyanból építhetsz, aminek papírja van arról, hogy ő ház teherhordó szerkezetéhez való. Ezért nem rakhat össze neked egy ács egy vázat a Tüzép gerendákból, amit aztán te befejezel, mert a deszkának nincs ilyen papírja. És -sajnos- a konténered sem lesz. Amikor kész konténer házat veszel, abban benne van, hogy az átalakító cégnek már megvan a papírja arról, hogy ő csinálhat ilyet. És az acélvázas könnyűszerkezetes háznak is van ilyen papírja, meg annak az ára.

(Mellékes: azon mindig elgondolkodtam, hogy tisztán fából nem csinálhatsz házat, akkor sem, ha statikus tervezi, méretezi. De ha 1 méter tégla falra felmegy 5 méter tető, az már jó. Mint régen a Poniklec faház, csak téglából. Csak hát az ekkora falra is rögtön koszorú kell, meg talpgerenda, akkor már mindegy, akkor lehet az a fal 3 méter is.

2.) A munkaerő, és te épp azon akarsz spórolni a saját munkáddal. Ezt még megoldhatod, mer ha mindent becsövezel, kiásol, előkészítesz, akkor a szakinak már nem kell sokat dolgoznia. (Csak legyen, aki így elvállalja.) Meg ugye gázról itt szó nincs, ha jól körbeszigeteled, alig kell fűtés. (Aztán ha lesz pénzed, betetetsz egy hűtő-fűtő klímát.)

Példa: gipszkarton - 15 cm kőzetgyapot - OSB lap U=0,22 W/m2K

gipszkarton - 20 cm kőzetgyapot - OSB lap U=0,17 W/m2K

 

Azt nem tudom, hogy egy ilyen konténer ház milyen alapozást igényel? Mert hát merevnek elég merev, nem csa arra van méretezve, hogy kétszázévenként jön egy kisebb földrengés. Nem elég neki olyan pontszerű alátámasztás (beton tuskók), mint régen az Erdért faházaknak? Mert akkor rögtön beljebb vagy pár százezerrel. Az egyetlen "necc" a csatorna bekötésed lehet, mert ha úgy csinálod, a KPE cső, meg a villany légvezeték pár centit kimozog, ha kell.

Előzmény: Csuklósbusz (95033)