paljoc Creative Commons License 2020.05.01 0 2 180840

Sajnos én nem tudok ilyen naptárat ami használható lenne erre a célra, iránymutatónak jók amik a neten kitúrhatók, de ezer egyéb dologtól is függ ez az egész, többek között amit írsz is, jól ütemezte-e a pörkölő az előző vásárlást, úgy fogyott-e ahogy tervezte, akkor jött-e be az EU-ba mikorra elő volt jelelezve vagy az is csúszkált valamennyit, a szüretben is lehetnek anomáliák az adott év időjárásának függvényében és végül de nem utolsó sorban egy ilyen épp aktuális helyzet is felboríthatja pl. egy olyan pörkölő életét aki pont az ilyen igények kielégítésére törekszik, mint amit Te megfogalmaztál.

 

Most csak egy példa találomra: év elején bemutatna egy friss szüret Rwanda, Burundi meg Indonéz triót, ezek szürete július/augusztusban befejeződik, beérkeznek az EU-ba november/december környékén, ezt le is foglalta/megvette és kezdi árulni az év első hónapjaiban, de közben már készül a következő mondjuk etióp kávékra, amik május-júniusban érkeznek, továbbá nyár végén/ősszel meg a nyáron beérkező Guatemalaiakkal folytatná. Ez hosszas tervezést és előkészületet, anyagi bázist, raktárhelyet igényel és ha bármi borítja a matekot, akár egy vírus most, akár egy nagyobb kávézó ami évek óta vette a kávét egyik pillanatról a másikra kitalálja hogy most kipróbál valami mást, akkor máris borul/tolódik/csúszik minden, stb.stb.

 

De ettől még amit írtam, hogy az EU-s érkezés után ha megrendeled az itt van egy hét alatt az igaz, ennyit akartam csak hozzáfűzni, hogy ilyen szempontból mondjuk egy "sima magyar pörkölő" nincs hátrányban egy némethez képest. Tehát semmiképp sem ez az oka, amit írsz, de még csak az se, hogy az év második felében olcsóbb lenne mint mondjuk májusban ugyanaz, főképp azért mert akkor már nem tudsz venni, rég elfogy. Én pont jártam így , néztem az érkezést egy adott tételre, jó, szuper, kb. akkor kell amúgy is rendelnem. Nézem az aktuális állapotot mikor adnám le a rendelést, a 120 érkező zsák az előző pár hét alatt még előjegyzésben elfogyott, úgy hogy be sem ért még a német raktárba, úgyhogy inkább az a helyzet állhat elő egy kisebb pörkölőnél hogy nincs már valamije, nem pedig hogy több éves zöldeket árulgatna amiket "kib@szott a napra" mert annyit vett h nem tudja hova rakni. :-O

Szóval nem olyan egyszerű és egyértelmű történet ez, hogy na ez megjelent, már rendelem is, aztán a következőt és akkor mindig pár hónapos zöldet kínálok pörkölve.

Ha ilyen igény van vásárlói részről, akkor a netes szüreti naptárak alapján kalkulálva keress olyan pörkölőt épp tartja azt ami aktuális lenne és kérdezz rá rendelés előtt a szüret időpontra.

 

Eredeti kérdésedre visszatérve, a megfogalmazott igényeid ismeretében NE, tőlem most április végén semmiképp se rendelj se Guji-t, se száraz Yirgát, lévén hogy mint írtad is, a friss szüretek majd csak május/júniusban érkeznek. :-) /bár ahonnan én rendelek, még jelölve sincsen ezek érkezési ideje, de még azt se tudom hogy lesz-e egyáltalán, Sidamo meg mosott Yirga viszont igen, az már be is ért Hamburgba pl.  a 2019/2020-as/

 

Hát ennyi röviden amit én látok ez ügyben. :-)

 

Előzmény: Freedom of mind (180835)