atys.fx Creative Commons License 2020.05.01 0 1 99

Sziasztok!

Megosztanám a saját tapasztalataimat. Ha csak egy embernek is segít, már akkor megérte. Persze nincs két egyforma szervezet, de hátha.

 

47 éves vagyok, dohányzom. 3 FESS műtéten vagyok túl. A negyedik 2019 nyarán lett volna, de lemondtam..... Jelenleg kis odafigyeléssel rendben vagyok. Kapok rendesen levegőt, az orrfolyás is minimális. Tudok sportolni és az alvás minősége is jelentősen javult. Pontosan tudom mennyit tud szenvedni az ember,

amikor nem tud rendesen levegőt venni az orrán. Kiszáradt torokkal ébredni. Az alvás messze nem minőségi, ezért állandóan fáradt. Ebből következik, hogy többet is eszik, mivel úgy érzi energia hiányában szenved.

 

Egy kis elő történet:

Tizenéves korom óta folyt az orrom. Krónikus mandula gyulladással is szenvedtem. Huszonéves koromban kivették a manduláimat, amire javult kicsit a helyzet. Kevesebbet tüsszögtem, de az orrfolyás megmaradt. Heti, minimum 100 darab papír zsebkendő fogyott!!!

A harmincas éveim elején volt az első FESS műtétem. Altatásban csinálták. Nem volt vészes. A műtét után használtam a Nasonex sprayt.....hiába. Kiújult, 5 év múlva újra műtét, majd rá 5 évre megint. :(
Aztán gondolkodni kezdtem a 4. műtét előtt, hogy ez az egész csak valami olyan miatt lehet ami nem tetszik a szervezetemnek. Voltak rosszabb és voltak jobb periódusok is. Kétszer jártam allergia vizsgálaton.....mindenre volt néhány kereszt. Minden labor eredményemben az eozinofil granulocita a normál érték felső határának a kétszerese volt.

Nem tudtam ez mitől lehet. Parlagfű szezonban nem érzékeltem változást az állapotomban.

 Egyszer azt vettem észre, hogy két ipa típusú sör elfogyasztása után két órával brutálisan bedugult az orrom. Gyanakodni kezdtem az élesztőre. Mint később kiderült nem az a hibás. Hetente több liter tejet ittam. Mindig is nagy tej-tejtermék fogyasztó voltam. A 4. műtét előtt valahogy véletlenül úgy alakult, hogy 3-4 hétig alig ittam tejet.

Ekkor tűnt csak fel, hogy alig folyik az orrom és a polipom se durrant be. Úgyhogy lemondtam a műtétet. Azóta 2-3 eset volt mikor bedurrant. Egyszer egy túró ruditól, egy másik alkalommal pedig egy kézműves sörtől. Kicsit utána jártam a dolognak és kiderült, hogy egyes sörökbe tesznek tejszármazékot.......tehát a tejjel van bajom.

A gyógyszertárban lehet venni laktáz enzimet. Ha kénytelen vagyok tejterméket tartalmazó ételt enni, akkor be szoktam venni egy szemet és semmi gond. Azóta átálltam laktózmentes sajtra, azzal sincs gondom. Gasztroenterológián még nem jártam. Azt még meg kell ejtenem, mert szerintem lesz itt még más is. Gluténra nem vagyok érzékeny.

Legalábbis a gyógyszertárban vásárolt gyors teszt azt mutatta. Mióta oda figyelek erre kapok levegőt.... úgy érzem olyan 80%-os az orrom. Egy évre szüneteltettem a dohányzást, de nem vettem észre változást az állapotomban. Jártam fül-orr-gégésznél, aki azt mondta, hogy van polip. Lehet, újra műteni kell.

A Nasonex, Avamys, Mometason Sandoz orrsprayk nekem nem használták semmit. A Proetz-kezelés jót tesz, könnyebben ürül a váladék, de csak akkor alkalmazható,  ha nincs bedurranva a polip. Nem állítom, hogy más embereknél is a tej lehet a kiváltó ok. Mindenesetre mindenkinek, aki polipoktól szenved érdemes lehet elgondolkodni rajta,

hogy a polip növekedését és az orrfolyást milyen allergén válthatja ki. Érdemes utána olvasni ezeknek az allergéneknek és változtatni a táplálkozási szokáson, hogy kiderüljön mi irritálhatja az ember nyálkahártyáját. Tudom ez nehéz ügy, egy hosszadalmas folyamat. A gasztroenterológia ebben szerintem sokat segíthet.

 

Jelenleg próbálom elhagyni a dohányzást. Mióta nem fogyasztok hagyományos tejtermékeket elfogadhatónak mondható az állapotom. Azóta volt két vérvételem is és a labor eredményekben az eozinofil granulocita határértéken belül van. A gasztroenterológiát pedig fel fogom keresni.

Ettől függetlenül lehet, hogy rászánom magam egy 4. FESS műtétre is, hogy jobb legyen a helyzet.