féreg6 Creative Commons License 1999.06.17 0 0 195
Táti!

Rosszul érted. A szereti valaki a cigányokat topicon már írtam erről, de nem fogod pontosan megtalálni, mert ?-s lett egy hiba következtében.

Szóval a dolognak két kulcsa van: a roma elit és a gyerekek. Az előbbi feladata egy olyan roma hagyományokból táplálkozó kultúra kialakítása, ami integrálódik a magyarországi értékrendhez. Van ugyanis néhány hagyomány, ami nem, ezeket le kell vetkőzni. Ilyen pl. 'a roma a gázsó butaságából él' dolog. A jó, és a nemjó szétválasztását és megitélését ez az elit végzi el.

A felzárkóztatás nem csak gyógypedagógiai kérdés, egy szuperértelmes cigány gyerek is lehet akkora hátrányban, hogy ne tudja elvégezni az általános iskolát sem. Ez nem csak szociális, de szocializáltsági és alapműveltségi kérdés is. Az ilyen jellegű hátrányokat nem lehet egyszerűen csak pénzzel ellensúlyozni, de még az anyanyelvű oktatással sem. Az utóbbi megadása kisebbségi jogi kérdés, de a halmozottan hátrányos helyzetű cigánygyereknek nem segít. Ezért nem jó a más nemzetiségekhez hasonló tíusú iskola abszolutizálása. Természetesen ilyenre is szükség van a már felzárkózottak részére.

Mindehhez persze a cigányság vezetőinek az együttműködésére is szükség van. Van ilyen vezetőréteg, vékony sajnos, de több a semminél. Nekik is jól felfogott érdekük egy ilyen programban való részvétel.

Azt sajnálom, hogy ha tényleg olyan iskolákra gondoltál csak, mint a szerb, horvát, román, stb. nemzetiségi iskola. Ez teljesen más kérdéskör. Nem lenézem a cigányokat, ez az elmaradás tény. Ha úgy teszek, mintha nem lenne, akkor becsapnám önmagamat, álmegoldásokba szaladnék és magam előtt tolnám a valódit. Nem azt jelenti a tolerancia, hogy szemet hunyunk a rossz dolgok felett is, hanem az, hogy elviseljük a nekünk nem feltétlenül tetszőt is. Vagyis ebben az esetben a cigányultúra tényét elfogadjuk, de a devianciát és az elmaradottságot, melyek ezen kívűl esnek nem.

Előzmény: Táti (189)