korx Creative Commons License 1999.06.16 0 0 211
Értetlenül állok a kirohanások elött.

Mr Spock: Ne haragudj, de azt kell mondanom méltatlan hozzád ez a válasz, hogy "az igazi problema a Keopsz piramissal az, hogy meg ha meg is magyarazod az egyik rejtelyt, a masik mar ott is van". Mivel nem ismerünk még mindent ne is keressünk magyarázatot a részkérdésekre? Jelentsüki ki, hogy ez igy lehetetlen , biztos valami emberfeletti áll a háttérben.

Hogyan emelték fel a köveket?
Mit szóltok a lejtö elmélethez amit leírtam? Itt találhattok néhány szemléletes élképzelés róluk.
Vajon ez az elfogadhatóbb magyarázat, vagy az, hogy a köveket az ifjú Skywalker vágta ki fénykarddal, és Yoda emelte öket a helyére, az Erö segítségével? :-)

"Es akkor meg mindig ott van a "miert kellett egy ilyen emberfeletti teljesitmeny, hogy egy uralkodot odatemessenek. Es akkor jon meg egy kinbanfogant magyarazat. Es igy tovabb."

Elöször is.
ie. III. évezred egyiptomi Óbirodalom.
Hogyan nézett ki az ország?
Az Óbirodalom az un. "Fekete földön" terült el az a Nílus 2 partjának kb. 10-10 km-es sávja. Körben a lakatlan "Vörös föld", a sivatag volt.
Kerék, kocsik, egyéb hódító eszközök nem voltak, se ellenség nem volt, se hóditani való termékeny terület.

Fö kérdés!
Mit csinál egy birodalom amelynek vezetöi statuálni akarják maguk és birodalmuk nagyságát (bármelyik birodalmat,országot tekinthetjük a történelem során Egyiptomtól-Kínán át-Chauchescu Romániájáig)
ÉPÍT,ÉPÍT,ÉPÍT

Mit csinál akkor egy dúsgazdag, temérdek szabad eröforrással rendelkezö, terjeszkedni nem tudó, nem fenyegetett, isteni szintre emelt királyok által vezetett, Ókori léptékkel mért világbirodalom???
KÚVA NAGY DOLGOKAT ÉPÍT!
Ez "kínbafogant" magyarázat?

big4: A te elméleted is csak egy elmélet, az enyém is (jobban mondva nem az anyém hanaem az egyiptológos tudósok legszélesebb körben elfogadott magyarázata - én csak olvastam), szubjektív, hogy ki melyiket tartja hihetöbbnek.

JT: Ha siklócsapágyat számoltál, ki tudnád számolni, hogy a linkelt ábrákon látható dölésü lejtökön mekkora erövel(hány ember erejével) lehet felfelé vontatni egy 2,5 tonnás kökockát (hogy mi legyen a tapadási-surlódás együtható nem tudom : kö kövön, kö iszapon, kö görgökön felállás esetében) de te biztosan jobban értesz ehhez.
Érdekes lenne látni a számokat.