Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94972

Ami a bemásolt tervrészleten van az a fszt. részlete. Abból ami látszik a ház korát nem több mint 10-145 évnek becsülöm. A szerkezet statikai szempontból nem egyszerű (kevésbé udvariasan zavaros). Ez nem jelenti azt, hogy nem jó, csak azt, hogy első ránézésre nehéz véleményt mondani. Az ábrázolt rész trapéz alakú, a födém láthatóan oszlopokkal (rövid falszakaszokkal) van alátámasztva. Az érintett területen egy lépcső is van, nyílással. Az oszlopok között nagy valószínűséggel gerendák is vannak. Ezek nem föltétlenül láthatóak, lehetnek u.n. rejtett gerendák is a többlet-vasalással kialakítva. Mivel a födém alaprajzi elrendezése nem egyszerű, ezért többféle vasalási elrendezés is elképzelhető. Az viszont biztos, hogy lemezek szabad széleiben nagyobb az igénybevétel mint beljebb. Nem az az érdekes, hogy a fürdőszoba mekkora, hanem az, hogy a lemez mekkora. Ha jól értem akkor az ábrázolt rész alá van pincézve. Nyilván a fölötte levő szint alaprajza is hasonló. 

Véleményem a következő:

A vasalási terv (számítás nem nyert) ismerete nélkül biztos véleményt mondani én nem tudok. Az előbbiek alapján jóval szerencsésebb lenne (vaskiosztás ismerete nélkül) ha a csövek nem a sarokba kerülnének hanem beljebb (lehet, hogy elviszik a rejtett gerenda egy részét), ráadásul még egy válaszfal is van, ami (rejtett)gerendát feltételez. Ha mégis a sarokba kerülnek a lukak és elviszik a fal alatti megtámasztás egy részét az a válaszfal egészségére nem lesz jótékony hatással. Ha a válaszfal alatt a lépcső mellett teherhordó fal van akkor az itt leírtak nem érvényesek. 

Legrosszabb esetben elképzelhető, hogy a csövek körbefalazása (legfölső födémig) km. téglával megoldja a helyzetet. Legrosszabb esetben!

Javaslom az eredeti vasalási terv készítőjének a véleményét kikérni.

Ha van vasalási terv (nem szokták odaadni) akkor annak alapján biztosabb véleményt tudok mondani.

Előzmény: programmmer85 (94971)