joy Creative Commons License 1999.06.15 0 0 40
Van egy jó házitúró receptem:
2l kannás tej fölforralva, lehűtve -kézépphogycsaktűri- melegre, ez kb. 50 oC, ezután beoltani:
egy pohár (1,5-2 dl) kaukázusi kefírt e merőkanál tejjel elkeverni, és habverővel belekeverni, a főzéskor keletkezett fölt is!
Mikor kihűlt, újból óvatosan fölmelegíteni, kézépphogy...-ig, teljesen kihűteni.
Ha reggel kezdted kb. délután lesz.
Estig ~2-3 ó. pihentetni, érlelődni, a fölös savót -amennyit csak veszteség nélkül lehet- leönteni, tésztaszűrőbe tett pamutpelenkába (csak erre használt!) lassan beleönteni, négy sarkánál fellógatni, kicsorgatni a szűrő alatti edénybe.
KB félkiló túró lesz belőle! Szegeden a tej 85 Ft, én az előző adagból maradt oltóanyagot használom, mert mindig csinálok 1 l aludttejet ( úriasan kefírt) is. Az alapoltóanyag valóban az volt vagy fél éve.
1/2 kg túró így csak a 2 l tej árába kerül! Ha a kefírt is hozzáveszem kb 200 Ft.
Minél tovább csorgatjuk egyre szárazabb lesz, minél tovább hagyjuk élelődni annál pikánsabb lesz.
!!! Ilyen melegben 2-3 nap múlva már "pmpósodik, amit sokan nem kedvelnek- pálpusztaisodás!!!
Jó étvágyat!