Folytatás
Az Aventinus beépítése lakóövezetként sajnos azt is jelentette, hogy a terület régészeti feltárására nem volt és jelenleg sincs lehetőség. Az épületek alatt valószínűleg számtalan patrícius villa , erőd vagy egyházi épület maradványa lappang.
Az útvonal a Piazza Ugo la Malfa téren kezdődik. Ez a tér a Via del Circo Massimo közepén van. Innen nagyon szép a rálátás a Circo Massimora és a Palatinusra, talán innen a legszebb. A téren Mazzini szobra, 1949-ben a római köztársaság 100 éves évfordulóján állították fel. A tér környékét 1935-benrendezték, Antonio Munoz vezetésével.( Ő volt a fő városrendező építész a fasiszta korszakban, az összes bontás, útszélesítés, átépítés az ő nevéhez főződik.) Ekkor alakították ki a Rózsakertet. ( Roseto comunale, bejárat a via di Valle Murcia 6-7-nél.)
A via di Valle Murcia és folytatása, a a via di S Sabina az antik vicus Armilustri vonalán húzódik. Itt tisztultak meg a hadseregek, amikor visszatértek egy hadjáratból. ( Nem tudom, hogy ez konkrétan mit jelent) Az út keresztezi clivo dei Publicit, ez volt a város első kikövezett utcája , ie289. Fent a dombtetőn van a Parco Savelli, ismertebb nevén Narancsos kert ( Giardino degli aranci). Itt eredetileg egy erőd volt, amelyet a 10sz-ban talán III. Ottó német-római császár építtetett, később lett a Savelli családé,majd a S Sabinahoz tartozó domonkos kolostoré. A kilátópontról jó panoráma. ( Amikor én itt jártam, akkor napok óta szakadt az eső, bokáig ért a sár, a kilátópont megközelíthetetlen volt)