Cactus Creative Commons License 1999.06.11 0 0 348
Dr. Égely,

Tömeg, töltés, spin: ezek tulajdonságok. Ennek alapján rendszerezzük az anyagi világ részecskéit. Egyfajta absztrakció, amelyet nehéz megmagyarázni, valahogy úgy alakult ki, mint pl. a "kettő" fogalma. Leteszel két tehenet, meg két almát, látunk a két csoportban valami közöset, azt nevezzük el kettőnek. Tehát egyszerű tulajdonságok, fogalmak, amelyek a legsikeresebbeknek bizonyultak az anyag viselkedésének leírásában. Ezeknek csak mérési utasítást adhatunk meg, nem fogalmi definíciót.

Mágnesség: olyan mennyiség, amely a spin ismeretében kiszámolható, ez tehát nem annyira alapfogalom.

Anyag: úgy néz eddig ki, hogy anyag = részecske. Részecske pedig az az entitás, aminek van tömege és/vagy töltése és/vagy spinje; ezzel definiáljuk. A részecskehalmazok alkotják a klasszikus értelemben vett, megfogható anyagot, és bizonyítottan anyagi a négy ismertből három erőtér is, az erős (nukleáris), a gyenge és az elektromágneses. A gravitáció még nem bizonyított, de vannak jelek rá.

energia Ez sem alapfogalom, ez egy definiált mennyiség. Vannak úgynevezett megmaradó mennyiségek, amelyeknek értéke egy adott rendszerben állandó. Minden rendszerben vannak állandók, de a legfontosabbak azok, amelyek a tér és az idő szerkezetével kapcsolatosak, mert ezeket rendszertől független szabályok, azaz törvények megalkotására használhatjuk. Tér és idő ugyanis minden rendszerben van, de töltés, egyéb nem biztos. Ha egy rendszerben a térnek vagy időnek van valamilyen szimmetriája, akkor abban a rendszerben egy ilyen fontos mennyiség állandó. Ilyen az energia, amely az időbeli eltolásokkal szemben nem változó rendszerben állandó. Ilyen az impulzus, amely térbeli eltolással szemben állandó, és az impulzusmomentum, amely térbeli elforgatással szembeni állandóságot jelenti. Vagy a paritás, amely az időtükrözéssel kapcsolatos. Ezek tehát olyan globális mennyiségek, amelyek értékei a megfelelő szimmetria megléte esetén nem változnak, ezáltal a rendszer működését meghatározzák, illetve lehetőségeit megszorítják.

idő, tér Nem nagyon definiálható. Van, mert beszélünk róla. Amit definiálhatunk, az hossz és időtartam, de ez nem azonos a térrel és az idővel, és ezek is inkább a tömeghez hasonló tulajdonságok, mérési utasításuk adható csak meg.

erő Hát ez viszont tényleg az F=m x a-val van definiálva. Bocs.

Előzmény: Dr. Égely Palánk (340)