Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 9615

Az 1351 egy kényszermegoldás, a C64-en eredetileg 2db potméteres paddle-nak szánták (azok a vicces tekergetős cuccok a 70es évek elejéről az un "tévéjátékokról") a SID két analóg portját, aztán úgy alakult, hogy erre fejlesztett a MOS egy optikai- kapu-->végtelenített-potméter emulátor egzotikus cél-chip-szörnyszülöttet, megoldva az amúgy is ritkán használt analóg portokkal az alacsony gépigényű analóg elmozdulás érzékelést.

 

De akkoriban a professzionális világban sem volt az egér gyakori, kb mi is akkor fogtuk meg, ha a már nem emléxem miféle C64 rajzprogrammal, vagy a final3-mal variáltunk.

 

A pluszira, ahol kb semmiféle kváziszabványos egér-szoftver nincs, még annyi sem, mint C64-re, teljes agyrém a SID+1351 kombó, kétségtelen ,hogy működik, de total overkill.

 

Néhány soros protokollt tudó egérhez semmi nem kell egyébként, mivel eleve 5V-osak, hiszen PS2 egerek..(csak az átalakítót rádugva "beszélik" valamelyik(!) soros protokollt is)

 

ÉS akkor itt jön az első amivel szerintem szívtok, a soros egér is ahány ház, annyi szokás, a PS2 egerek pl a legtitokzatosabb módokon próbálják "eldönteni", soros portra dugták-e valami konverterrel őket, tehát melyik protokollal is kell beszélgetni..

 

De, ha echte original soros egeret találtok és dugtok be, az sem mind kezdi ám azonnal mondani mit mozog!

 

Néhány kifejezetten elvárja ,hogy kapjon valami soros parancsot, a gép (egér driver) "piszkálja" a DSR-CTS stb vonalakat, (ahonnan a tápot ezek az egerek "lopják"), és még ha ez meg is van mind, legalább 3féle sorosegér protokol létezik, és ezek nyelvjárásai!

Előbb teljesen meg kell(ene) érteni ezt a bsz féle kódot, és utána lehet abból találgatni, neki milyen egere is volt, majd olyat kell találni, ami szintén nem kis mutatvány, lévén egy egérre sincs ráírva, melyik nyelveket és milyen tájszólásban beszéli.

Már egy win85 egérdrivere is majd 100 kilobyte, és rengeteg figurát tud, a logitech spéci dialektusától a microsoft original és módosított nyelvjárásaiig.

 

(és még így is volt olyan, hogy PC-n ha nem az elején, bootoláskor dugtad be az egeret, bizony az nem "indult el", állt  szépen az egérnyíl ahol volt..)

 

 

Előzmény: MMSZoli2 (9614)