Kopasz Creative Commons License 1999.06.10 0 0 84

OgMog, man_ji!

Eléggé régen írogatok erről a bombázásról különböző topicokba, de nem hiszem, hogy valaha is leírtam volna, hogy ez egy igazságos háború volna. A háború sohasem lehet igazságos, mivel mindíg halnak meg ártatlanok. Ezt azt hiszem már többször körüljártam. Néhányan azt írják, hogy a primitív, mindenki által utált albánok maguknak köszönhetik, lásd az UCK-nak a kábítószercsempészéssel való kapcsolatát stb. Ettől jogos lesz anyákat karonülő vagy nagyobbacska gyerekekkel együtt gyakorlatilag egyszál ruhában kihajtani a házukból, akár megerőszakolás nélkül? Vagy attól hogy a NATO elkezd bombázni ez a magatartás nektek elfogadhatóvá válik? Mi közük a nőknek, a gyerkeknek meg az UCK-tól távol álló embereknek az egészhez? Ilyet jóérzésű ember még kényszer hatására sem tesz. Sőt, még fel is háborodik rajta. Mellesleg a nemzetiségi problémákat a YU vezetés szította folyamatosan, amikortól megszüntette a korábban adott és jól működő azutonómiákat (a vajdaságét is!). Azt hiszem a mai Index hírek között van egy riport a szabadkai polgármesterrel. Ajánlott olvasmány.
Kurdok. Arról is többször írtam, hogy sem a törökök, sem az irániak, sem az irakiak nem csinálják jól. Mindenesetre az ottani eseményekről nagyságrenddel kevesebb információnk van, mint Boszniáról vagy Koszovóról. Eddig arról én még nem olvastam/hallottam, hogy a törökök elkezdték volna a náluk élő kurd lakosságot szervezetten áttessékelni a határon. Arról hallottam csak, hogy a kurd fegyveresek kiképzőtáborait szokták támadni katonasággal, sőt emiatt még az iraki határon is átmentek. Ott is halnak meg ártatlanok, tehát ez is egy rosszfajta háború. De egyelőre a törökök által végzett népirtás/etnikai tisztogatás még nem került a hírek közé (Saddam még harci gázt is használt erre!). Persze lehet hogy, volt, de nem olyan méretű, mint Koszovóban. Talán a törököknek van annyi eszük, hogy csak olyan mértékben "csinálnak rendet", amit még el lehet adni "belügyként". Koszovóban sem szíre-szóra kezdtek bombázni. Szegény kurdoknak az a legnagyobb bajuk, hogy a népesség eloszlása szerinti nemzetállamukhoz három országból kéne területeket elvenni, miközben ez még egyből sem igen megy. Reméljük, hogy ott hasonló nagy balhé nélkül sikerül majd békés megoldást találni. Azt meg senki nem várja, hogy a NATO egy NATO tagországot fog bombázni. Ez a politika, ami nem a gavallérságról szól. Akinek nem tetszik, az változtassa meg, ha tudja.

Kopasz