Cactus Creative Commons License 1999.06.09 0 0 64
dezertor,

De, tudom, mit akarsz mondani. Az, hogy az ember spirituális, vagy racionális, választás kérdése. Nem tény. A tudomány éppen racionális, de ami racionális, az még nem biztos, hogy tudomány. Nem zúzta össze a spirituálist, mert nem foglalkozott vele. Akinek szemében összezúzta, az váltott: racionálisan kezdett gondolkodni. De ettől még lehet hinni Istenben, vagy akármiben. Ha elolvasod az evolúció elméletét, és ennek hatására nem hiszel tovább - az nem a tudomány hibája, hanem a te hited gyenge. Nm igy van?

Atomok, molekulák, gének... meg régi épületek, mozgófilm, satöbbi... művészek, amelyek tudományos felfedezések következtében létrejött technológiákon alapulnak. Jobb lenne nélkülük? Szerintem gazdagabbak vagyunk vele. Mert eddig csak elképzelted, most már láthatod is azt a sárkányt. Genetika: talán nemsokára hozzá is érhetsz. Lehet, hogy mivel tudjuk, hogy a mítoszok tárgyai nem léteznek, a tudomány segítségével megvalósítjuk őket?

A tudomány eredményei elérhetetlenek is. Olyan nagyon sok "adatot" tudunk, hogy egy ember töredékét sem képes megemészteni

Nem is kell tudnod. Az adatok csak a modellhez kellenek, és csak annak van rá szüksége, aki modellez. Neked elég a végkövetkeztetés, mert az tartalmazza a fontos igazságot. A hozzá vezető út részletei ebből a szempontból irrelevánsak. A világképet meg nem a táblázatokból és képletekből kell megalkotni, hanem abból a pár mondatból, amely ezekből a képletekből kiolvasható, és hétköznapi szavakkal megfogalmazható. A tudomány összes igazsága ilyen.

Eyébként meg, miért nem lehet szép egy atom? Majdnem minden atomokból van, nem lehet az olyan csúnya...

Előzmény: dezertor (6)