The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2020.04.13 0 0 85804

Mennyi naphal kell? Én folyamatosan ritkítom, a szomszédok macskáival etetem fel! Budapest környékén eljöhetsz érte, már mások is vittek tőlem.

 

A naphalról azt kell tudni, hogy a fészkét, amibe az ikrát rakja, agresszívan védi. Viszonylag kevés ikrát rak, de az nagyon eredményesen kel ki, marad életben.

 

A kárászról annyit, hogy én sem tudok megszabadulni tőlük, pedig nagyon szeretnék. Magyarországon a többség amikor kárászról beszél, akkor valójában az ezüstkárászra gondol, ami egy távolkeleti invazív faj. Nagyon hatékonyan tud betelepülni és elszaporodni. Ha egy nőnemű példányt helyezel el, hím ezüstkárász nélkül is képes birtokba venni a vizet! Az ivadékok között azonban már lesznek hímek is, onnantól már végképp semmi akadálya az elszaporodásnak.

 

Az őshonos az aranykárász (más nevén széleskárász), ami rokona, de sokkal kevésbé szaporodóképes, ma már védett fajta. Genetikailag tiszta aranykárász már szinte nincs is, mert az aranykárász DNS szintjén is kipusztítja. Ha 90%-ban tiszta aranykárászt találnak, akkor az már jó, inkább elszigetelt vizekben lehet. Ahol az ezüstkárász megjelenik, ott az aranykárász előbb-utóbb eltűnik!

 

Az ezüstkárász másik rokonával, az aranyhallal is képes összeívni, tehát annak az állományát is elkorcsosítja, de azért itt nem olyan vészes a helyzet. A tavamban inkább természetes vizekből származó halak vannak, de a nejem -tiltakozásom ellenére- telepített pár aranyhalat is. Amit nem ettek meg a csapósügerek azonnal, azok jól megnőttek, de nem szaporodnak. Ez lehet, hogy a naphalak, vagy a kárászok következménye? Nem tudom, ezüstkárász gyerek pár darab előfordul.

 

Az ezüstkárász lényegében bármilyen vízben jól érzi magát, az aranykárász kifejezetten az oxigénhiányos iszapos, növényekkel benőtt vizekre specializálta magát. Kvázi mocsárlakó hal. A nyílt vizekből már szinte teljesen kiszorult, mocsár meg egyre kevesebb van.

Volna lehetőségem szerezni pár darab genetikailag tiszta aranykárászt, szeretném is betelepíteni a tavamba, de addig amíg benne van az ezüstkárász, ennek semmi értelme. Gondolkodtam már rajta, hogy csinálok egy szűrőtavat, amibe elkülönítve tudnám telepíteni és abban akár szaporítani is.

Előzmény: nono444 (85802)