rolling Creative Commons License 1999.06.09 0 0 119
Kedves Trilla, egyetértek. A régi egyiptomiaknak nem tett jót az arab invázió. Ami most még igazán elfogadható Egyiptomban a modern dolgok közül, azt elsősorban az angolok, vagy más külföldiek építették.

Kedves andzsin, nem válaszoltál egy kérdésemre, ti. mekkora az az építmény, amit még "ki lehet nézni" a régi egyiptomiakból. Hiszen a piramisokon kívül óriási obeliszkek, istenszobrok, oszlopok, templomfalak is állnak. Láttam pl. Memfiszben a hatalmas fekvő fáraószobrot, sokkal nagyobb, mint a piramis mészkövei. A kérdés az, hogy el tudták-e szállítani az egyiptomiak az ilyen méretű köveket, és fel tudtak-e bármit is emelni a vizeskancsón kívül. Ha a válasz: nem, akkor nincs miről vitatkozni. Ha igen, akkor a matematikában ismert teljes indukciós bizonyításhoz hasonlóan bebizonyítható, hogy elegendő emberrel és elegendő idő alatt (tökéletes munkaszervezéssel) elkészíthetők ilyen építmények. A piramisnak először nyilván a "pincében" és a "földszinten" levő központi részeit alakították ki, majd a 4 oldal felől egyszerre építették, egy-egy emeletsort létrehozva, amelynek során mind az alapélek hossza, mind a magasság növekedett. A köveket szintről szinre vitték fel, emelőrendszerek segítségével. (Pl. Dzsószer piramisa is egy már korábban meglévő masztabára épült rá.)

Azt sem értettem meg, amit a "gyakorlópiramisokról", ill. előzményekről írtál. Tegnap átnéztem K. Michalowski: Piramisok és masztabák c. könyvét. Ez nem az a bizonyos szenzációhajhász kategória, hanem a régészeti megállapítások alapján higgadt stílusban magyarázó, ha úgy tetszik, szakkönyv. (Persze manapság az igazi szakkönyveket divat lenézni.) Ez kilencven nagyméretű fotót tartalmaz, rajzokat a piramis típusok fejlődéséről, valamint leír több tucat piramist, végig a Nílus mentén, még Szudánban is. Ebből elég egyértelmű, hogy a Nagy Piramis nem úgy nőtt ki a földből, nagyonis voltak előzményei. Az persze egy szubjektív dolog, hogy az ember kinek és mit hisz el.