Divinus Creative Commons License 2020.04.08 0 0 267

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ahelyett, hogy kérdeznének, egyesek újra csak lázítanak név nélkül és hamis állításokat terjesztenek felelőtlenül.

 

A félreértések tisztázása érdekében, jogászainkkal való egyeztetés alapján, az alábbi tájékoztatást adjuk a társasház alapításának tervezett módjával kapcsolatban.  

 

A telekingatlanon akkor alapítható több társasház (ami egyrészt nagy lakásszámú épületek esetében könnyebben kezelhető egységeket jelent, másrészt nem kell megvárni az utolsó ütemben épülő lakások használatbavételi engedélyét a társasház alapítással), ha az épületek a telekingatlantól elkülönült helyrajzi számon kerülnek külön-külön bejegyzésre. A beruházó ezt a megoldást kívánja megvalósítani, elkerülve ezzel azt, a több más beruházás esetén kialakuló helyzetet, hogy a már elkészült lakások vevőinek  tulajdonjoga se kerülhessen a saját albetétjük vonatkozásában bejegyzésre mindaddig, amíg a többi épület be nem fejeződik. Tapasztalatok szerint olyan esetekben, ahol ez nem így történik, a tulajdoni lapokon bejegyzések és széljegyek tömege jelenik meg, ami az ügyintézést, valamint mind az elsődleges, mind a másodlagos értékesítést rendkívül megnehezíti, lelassítja.

 

Osztott tulajdon esetben az épület (külön helyrajzi számon bejegyzésre kerülő társasház) tulajdonostársait jogszabály alapján is megilleti a földhasználati jog az épület használatához szükséges mértékben, és terheli a föld fenntartásával járó terhek viselése. A jogszabályi rendelkezések által meghatározott földhasználati jog az épület fennállásáig terjedő időtartamra szól, azt egyoldalúan megszüntetni nem lehet.

 

Ezt a szűkebb körű jogszabályi rendelkezést egészítheti ki a telektulajdonos és az épülettulajdonos (a társasház) megállapodása a jogok és kötelezettségek pontosításával, adott esetben a használati jog bővítésével, a fenntartás keretében nyújtott szolgáltatások rögzítésével és a költségek viselésének szabályaival. A megállapodás alapján a belső udvar teljes területére, ingyenesen megilleti a használati jog a telken épült társasházi lakások tulajdonostársait, a közös költségbe beépülő költségviselés az udvari növényzet és infrastruktúra (pl. gyalogos közlekedők, öntözőrendszer, játszótér) karbantartásához kapcsolódik.   

 

A Divinus értékesítési csapata