v_attis Creative Commons License 2020.04.07 0 0 19478

Sziasztok!

 

Építésügyi kérdésben kérem segítségeteket.

Nyitott, vagy függőfolyosós lakótömbben lakom, a '80-as évek elején épült. Ennek megfelelően a korlátszerkezet cserére szorul. 

Fém korlát szerkezet van, zártszelvényből áll hatalmas csapszegekkel rögzítve a folyosó vízszintes beton elemeibe (födémjébe). Sajnos vannak kétségeim, hogy ezek a csapszegek használhatóak-e az új szerkezet rögzítéséhez. Az épület felépítése óta rendesen tönkre ment gyakorlatilag minden azon az oldalon, mivel északi oldal, gyakorlatilag minden tökéletesen összejátszott, hogy mára lassan életveszélyessé váljon.

Elég nagy fesztávról beszélünk, egyik-másik vízszintes szakasz a 10 métert is meghaladja. Magát a korlátot több helyen függőleges zártszelvények kötik össze a talajtól az épület legfölső födémjéig.

 

Mi ilyenkor a teendő? Hol kezdjem a cserének a tervezését?

A városban több ilyen épület van, de ott nem ekkora fesztávokról beszélünk, illetve ott a függőleges összekötő zártszelvények sokkal masszívabbak és tökéletes állapotúak. Nálunk nem. Egész biztos vagyok benne, hogy egy komolyabb lakatos brigád meg tudná oldani a kédést, de én aggódom a statika miatt. Egy 2 évvel ezelőtti árajánlat szerint a korlátnak lennének befelé nyúló részei, melyeket a födémekbe és a padlózatba is rögzítenének minden emeleten. Kicsit aggódom emiatt, nem vagyok benne biztos, hogy szét kellene furkálni a vízszintes teherhordó szerkezeteket.

Szóval kit keressek, mi ilyenkor a dolgok menete? Terveztessem meg az egészet egy építészmérnökkel és utána a szakemberek a terv alapján készítik el az új korlátot?

Sajnos az épületnek ezen része elég gatya. Sehol nincs ekkora állagromlás, igaz nincs is több északi oldal. (Van egy másik nyitott folyosós rész is ami délnyugatra néz, ott a fémszerkezet szinte tökéletes. Mintha nem is egyszerre épült volna a két épületrész).

Ha mérnököt kell kérnem mennyivel dobhatja meg a költségeket? Jelenleg kb pont annyi pénze van a társasháznak, hogy a munkálatokat kiforrja, utána abszolút nullán vagyunk.