vélemény Creative Commons License 2020.04.06 -2 5 21938

Folytatás

S Eligio dei Ferrarri. A Giovanni Decollatoval szemben. Egy korábbi Szt. Mártonnak szentelt templom helyén a 15sz közepén emelték. Sokszor restaurálták. Gazdagon díszített templombelső, 17-18sz oltárok, képek, szobrok. A templomtól balra néhány középkori eredetű ház, jelenleg 16sz-i formában. A 30-as évek bontásai előtt ilyen épüleetk voltak a környéken.

Casa dei Crescenzi. A Teatro Marcello felé vezető úton, balra a sarkon. 11sz közepe, a nagyon ritka, ebből a korból származó világi épületek egyike. Antik épületek köveinek felhasználásával készült. 1312-ben VII. Henrik császár Rómába érkezése után volt egy csetepaté, akkor az épület megsérült. ( Gondolom, hogy valami guelf-ghibellin összecsapás lehetett). A húsvéti Via Crucis körmenet idején  Pilátus házaként használták. Egy időben Cola di Rienzo házának tartották. 1940-ben restaurálták.

Palazzo dell'Anagrafe. Anyakönyvi Hivatal, 1936, travertin kő borítással, a korszak jellemző stílusában. Építésekor lebontottak egy középkori eredetű templomot.

Foro Olitorio  területe. A Capitolium, a Teatro Marcello és a Tevere között volt a zöldségpiac. Számos kisebb antik szentély is volt  itt, maradványaikat egyrészt beépítették a San Nicola in Carcere templomba, másrészt a templom, előtt, mellett sőt alatta is megtalálhatók. ( Nekem sosem sikerült ide bejutni, de úgy emlékszem, janka  járt bent, írt is róla)