Zoer Creative Commons License 2020.04.06 0 0 9

A régi könyvelőm mellett igazából nem tudtam semmiről sem. Csak évente vigyem be neki a számlákat, hogy megcsinálja a bevallást, mondta mennyi lenne az adó. Jó lesz? Jó lesz. És én pont ennyit láttam, tudtam az egész vállalkozásom (akkoriban még költségelszámolásos egyéni vállalkozás) könyveléséről, anyagi helyzetéről, beadványokról, esetleges kötelezettségeimről, meg minden ilyen jogi meg adózási dologról. Ja és persze csak és kizárólag papíron volt jó minden számla a könyvelőmnek. Ja, és egy az egyben az én ügyfélkapumat használta a könyveléshez.

Budapestre költöztem, emiatt könyvelőt kellett váltanom. Hála a jó istennek! Én addig nem is tudtam, hogy valójában milyen rossz kezekben vagyok. Még jó, hogy nem ért attrocitás ezen időszak alatt (ezek után azt mondom, hogy szerintem simán talált volna valami hibát a NAV).

Az új könyvelőm rendszeresen értesít mindenről (de nem tolja túl), illetve kéri, ha valami hiányosságom van, stb. Olyan dokumentumokat mutogatott nekem (jóváhagyásként) az éves adóbevallás előtt, amilyeneket még életemben nem láttam ("hála" a korábbi könyvelőmnek). Ami online számla, azt elég online küldeni. (Minden közüzemi számlám online, szal tökre örülök neki, hogy nem kell külön papírra kinyomtatnom a könyvelőmnek, hanem csak letöltöm és küldhetem úgy, ahogy van). Plusz nem egy az egyben az én felhasználómmal használja az ügyfélkapumat a könyveléssel kapcsolatos ügyintézésre, hanem meghatalmazással. Így pedig meg lehet különböztetni, hogy személy szerint én adtam-e be adott beadvány, vagy a könyvelőm. Szal a felelősség így már nem az enyém lesz, hanem a könyvelőmé, ha ne adja isten, valami hiba lenne. De egyébként is van neki teljes körű felelősségbiztosítása azokra az esetekre, ha valami hibát vétenének, szal nem aggódom emiatt sem.

Ehhez a Budapest könyvelőirodához mentem amúgy. Én Budapesten a 11. kerületben lakom, és bár persze, szempont volt, hogy közel legyen, azért nem az elsődleges szempont. De így nagyon örülök, hogy ilyen közel sikerült egy ilyen jó könyvelőirodát találnom.

Bár én KATA-s vagyok, elsősorban gazdasági társaságok (kft., bt., zrt.) könyvelésével és bérszámfejtésével foglalkoznak. (A sima e.v.-ket nem szeretik annyira, azt azért tudom :) De a KATA-s nem probléma.) De tartanak gazdasági és adótanácsadást is.

Balance Sheet könyvelőiroda