Selindek Creative Commons License 1999.06.04 0 0 4
Lehet, hogy sokaknak nem vilagos mi ez az egesz, ezert roviden vazolom a mukodesi elvet:

Osszeszednek mondjuk 80 embert, akik mind szeretnenek valamit venni, pl. 3MFt ertekben. (Lakas, auto, telek, tokmindegy. Tulkeppen lehet, hogy dragaban akarnak venni valamit, csak ennyi hianyzik, vagy csak a penz kell nekik, ez a rendszer szempontjabol mindegy, csak a reklamokhoz kell valami jol hangzo szlogen...)
Tehat ez a 80 ember vallalja, hogy 40 honap alatt befizet 3MFt-ot. (+ nemi kezelesi koltseg, + biztositas. ez utobbi azert kell, hogy ha gaz van - valaki megsem fizet - akkor azt valami bankgaranciaval megoldjak.)
Lathato, hogy igy minden honapban osszejon 2-szer 3Mft. Ezt ugy osztjak el, hogy minden honapban kisorsolnak egy embert, aki megkapja a lovet, illetve a masik 3 milkara lehet licitalni. (Ez azt jelenti, hogy, ha neked mar megvan valahonnan mashonnan 2 milla, akkor te mar csak 1-et akarsz kapni, es nincs mas, aki tobbet iger, akkor ebben a honapban te kapod a masik lovet. (Illetve csak a kulonbseget, de persze akkor ezutan annyival kevesebbet is fizetsz.)
lathato, hogy a 40 honap soran elobb-utobb mindenki sorra kerul, es megkapja a penzet.
A szervezonek ez egyreszt jo, mert o felvette a jutalekat, masreszt a licitalt loven (illetve egy reszen) honapokig - esetleg evekig- ulhet , forgathatja, mielott kifizeti valakinek. Akik az elso fel-egy evben hozzajutnak a penzhez, azoknak szinten jo, mert a jutalek sokkal kevesebb, mint a hitelkamatok, tehat - nehany honap varakozassal - szereztek egy jo konstrukcioju kolcsont.

Viszont azok, akik nem szerencsesek es felhalmozott tokejuk sincs, baromi nagyot szivnak, mert egyreszt fizetik a jutalekot, ami ugye elvesz, masreszt 40 honapon at nyogik a reszleteket, amit gyakorlatilag kamat nelkul megkapnak a 30-40-edik honapban egyben, de hat mit fog erni Mo.-n 3 MFt 3 ev mulva????
(persze az ugyes uzletkotok ugy adjak elo a mukodesi elvet, hogy az emberben fel sem merul , hogy akar O is lehet az utolso...)

Szoval 30 ember + a szervezo ceg jol jar 50 karan.