bjanos21 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 85678

Szúnyog: biológiai szúnyogirtót még nem próbáltam, nem is tudom lehet-e kapni. Elvileg ez valami betegség ami a szúnyogot pusztítja csak. Van egy olaj alapú dolog is ami a felszínen szétterülve befojtja a szúnyoglárvákat, az biztosan nem jó nekünk. Én egyébként nem erőlködnék a szúnyogirtással. Kell pár hal aztán annyi. És mellékesen egy csomó békát meg szitakötőt odavonz és tenyészt a tó, azok több szúnyogot elpusztítanak mint ami terem.

 

Párolgás: ez nagyon függ attól hogy milyen technika van a tóban, csobog-e a vízesés, van-e szökőkút. Az ilyenek mind növelik a párolgást. Egyébként nálam a brutál nyári forróságban a technika nélküli tó heti pár centit párolog.

 

Algairtás: ne erőltesd. Az alga azért nő nagyon, mert sok a tápanyag a vízben. Ha nekiállsz algairtani akkor behal az alga, és lesz még több szerves tápanyag a vízben ami újabb algásodást csinál. Ezen egy átlagos szűrő se segít. Az se veszi ki a behalt algát a vízből, csak összegyűjti, és ott alakítja szerves tápanyaggá. Persze ha sűrűn pucolod a szűrőt akkor más a helyzet. De szerintem itt jön a képbe a türelem. Elmúlik az algásodás, csak ki kell várni. Az első évben jó lehet ha megpakolod a tavat úszónövénnyel. Az gyorsan fel tudja szívni a felesleges tápanyagokat, és árnyékol is. A vízijácint be van tiltva, pedig nekem az volt a leghatékonyabb. A kagylótutaj is jó. A békalencse is, de azt macerás kordában tartani meg kiszedni.

 

Part széle: beraktam egy béna kis rajzot arról a megoldásról amit mostanában használok. A lényeg, hogy a tavon belül is feltöltök a széléből egy darabot síma egyszerű kerti földdel, ami a tavon kívül ugyanolyan magasságban folytatódik a kertben. a fólia kiáll a földből, le lehet vágni a talaj szintjében, nem látszik a növények között. A talaj szintje alá vágni nem érdemes, mert akkor a kapilláris hatás szívja ki a vizet a tóból. Nem nagyon, de a párolgás mellett ez is viszi a vizet a tóból. És lesz a tó körül egy öntözöttebb sáv, amiben bujábban nő akár az egyszerű pázsit is, és ez furán tud kinézni. Persze ezt ki is lehet használni ha akarod valamiféle átmeneti zónaként, oda illő növények telepítésével. Ja és még arra kell figyelni, hogy a tó belsejében levő talajt fel tudják kavarni a halak. Ha elég sekély a víz felette akkor nem fér oda a nagyobb hal, a kicsik meg nem csinálnak kárt. De ide rakhatsz gyöngykavicsot is, azt nem túrják fel. Vagy egy réteg kaviccsal letakarod a talajt. Én ennyit soha nem dolgoztam vele, föld az úgyis van bőven egy tó kiásása után, működik tisztán azzal is. Legfeljebb lesz egy kis zavarosodás az elején. De aztán beáll, a gyökerek megfogják a talajt, nem kavarja már fel olyan egyszerűen a nagyobb hal se.

Előzmény: dvak (85674)