Hmm, érdekes megoldás, köszönöm a választ!
Ha az oromfalra rögzítenénk a levezetőt az azért elég csúnya lehetne, persze látni kéne, hogy mégis hogy volna ez. Persze szélsőséges esetben marad az.
Ma azért ahogy néztem a nagy gyártóknak van mindenféle rögzítési megoldásuk, fúrásmentes kivitellel is. Fém, hullámlemez tetőkhöz meg ilyenek. Szóval valahogy ki lehet legózni talán. Majd a kivitelezőkkel beszélünk erről.
Ezt tanusíthatom, hogy a bedugott dolgokat kinyírja ilyenkor a villám, de nekünk nem volt védelem. Mondjuk az alap védelmek, azok másodlagos hatás ellen védenek, valószínűleg ezt nem védte volna ki egyik sem.
Ámde a lényeg, hogy az akksiról menő laptop nem nyúlt ki, pedig lehetett volna olyan térerősség a pillanatban, hogy az is kinyúlik. Szóval az egyszem tuti megoldás, mait amúgy javarészt használtunk is, hogy ki kell húzni viharban a dolgokat. De azt akkor is, ha van védelmed a 230V-os hálózatodon szerintem, mert mindent az sem bír. Illetve a még megfizethető védelmek csodát nem tudnak ilyen közvetlen becsapós esetben szerintem, lehet, hogy semmi sem tud.
A másodlagos hatások ellen amúgy szintén nem ártana védelem amúgy sem a 230V-ra meg az egyéb hálózatokra.
Ugyanakkor ha az összes elektromos cuccot megfőzi a lakásban akkor okoz ~huszonötöd akkora kárt, mint amit a leégés okozott nekünk. Illetve kisebb lelki traumát okoz egy kukázandó TV, mint egy ujjáépítendő ház, valamint a biztosítóval sem jó egy évig vitázni ilyen olyan szakikkal felvértezve, hogy mennyi is az annyi ilyen összegeknél (mert nagyon nagy a tét), míg egy TV-nél az ember legyint vagy legalábbis lazábban áll hozzá a "csatázáshoz".
Én ezután villámhárító hívő lettem őszintén, szóval nem teljesen objektív a hozzáállásom.