kannibál Kovács Creative Commons License 2020.03.24 -4 1 398396

Egy kis szösszenet (hiszen a karantén alatt valahogy el kell ütni az időt).

 

Játsszunk el a gondolattal, hogy a világ összes országában megpróbáljuk kideríteni, hogy ki volt az adott ország valaha volt legjobb futballistája. A választás úgy zajlana, hogy először kiválasztunk tíz jelöltet (akik akár mindannyian ugyanazon a poszton is szerepelhetnek), majd közülük kerülne ki a legjobb három, végül pedig ebből a háromból a number one.

 

Nem kell most szavazgatni róla, csak szeretnék egy kicsit elmélkedni azon, hogy rajtunk kívül van-e még olyan ország a Földön, ahol gyakorlatilag egyetlen élő ember van, akinek esélye lenne a legjobb tízbe kerülésre. A most 79 éves Mészöly Kálmánra gondolok. A szóba jöhető nevek közül a legfiatalabb Bene Ferenc lenne, aki 76 éves volna, ha élne (de sajnos már nincs közöttünk). Gondolom, azon senki sem vitatkozik, hogy az Aranycsapat játékosaival maximum a hatvanas évek néhány nagysága lenne egy súlycsoportban (mondjuk a Bene-Mészöly-Albert hármasfogat).

 

Kérdés tehát még egyszer az, hogy van-e a földkerekségen olyan elb*szott fodbalnemzet, mint a magyar, amelyik hova tovább fél évszázada képtelen kinevelni egy igazi klasszist (kérek szépen mindenkit, hogy Détárival ne röhögtessen).

 

Nézzünk szét egy kicsit. Egy megjegyzés: az egykori jugoszlávokat, csehszlovákokat és szovjeteket automatikusan oda számítjuk, ahová a játékos tartozott volna a nációja alapján, tehát Belanov pl. ukrán.

 

A legjobban talán azokat az országokat irigyelhetjük, ahol vitán felül ma is ott van a pályán a valaha volt legjobb játékos. ilyen ország Portugália, Wales és Horvátország. Több olyan ország van, ahol nem lehet kijelenteni, hogy a ma aktívak közül bárki is simán nyerné a díjat, de azért a három legkiválóbba beférne az illető. Ide sorolnám a lengyeleket, a belgákat, a spanyolokat, Buffon miatt az olaszokat, a svájciakat, a svédeket vagy éppen a szlovákokat.

Aztán nagyon sok ország van, ahol a csúcstrióba való bekerülés megkérdőjelezhető, de a tízes jelölőlistára bőven felférne valaki (akár több játékos is). Ilyen például Franciaország, Németország, Anglia, Dánia, Szlovénia, Ausztria vagy Bosznia-Hercegovina. 

Aztán vannak olyanok, ahol a ma aktívak közül nincs jelölt a tízesbe, de azért nem kell az öregek otthonába vagy temetőbe menni, hogy jelölteket találjunk (lásd a hollandokat, a cseheket, a szerbeket, a bolgárokat, a románokat, az íreket, a skótokat, a finneket, a görögöket, a törököket, az oroszokat és az ukránokat).

 

Európán kívül az argentinoknál pályán van a valaha volt legjobb, és  ugyanez a helyzet Costa Ricával is. Bőven lenne jelölt a ma aktívak közül Uruguaynál, Chilénél, Mexikónál vagy Kolumbiánál is. A braziloknál a jelenleg aktívak közül szerintem senki nem férne be a TOP 10-be, de az 1994-2002-es generációból többen is. Itt persze tegyük hozzá, hogy Neymarnak egy jó Vb kellene a TOP 10-es tagsághoz, ami nem elérhetetlen a számára.

 

Nagyon sok nem európai országnál ugyanaz a helyzet, mint a portugáloknál (hétről-hétre láthatják az egyik legjobbat, vagy éppen a legjobbat). Dél-Koreától kezdve Egyiptomon át Szenegálig hosszú a lista.

 

Sz*rok vagyunk, nincs mit tenni.