turosz Creative Commons License 2020.03.22 0 1 3

Remélem valami exszovjet mű kiollózásából születtek ilyenek, nem saját kútfőből, esetleg az agresszor szó jelentése nem tiszta: "Az amerikai hadsereg itt lényegében hasonló módon agresszor volt"

 

A KK - ellentétben a KNDK-val - az ENSZ által elismert szuverén ország volt, amelyet 1950-ben támadás ért. Bárkitől is kért volna segítséget, az nyilvánvalóan szövetségesként, sőt ez esetben "megmentőként-felszabadítóként" jelent volna meg és nem agresszorként. Ők az ENSZ-hez fordultak, ahol példátlan módon olyan BT határozat született, amely felszólította a tagállamokat, hogy fegyveresen avatkozzanak be, ennek 15-20 állam tett eleget, természetesen a legnagyobb erővel az USA. 

 

Vietnami rész sem pontos. Francia gyarmat volt 3 különálló tartománnyal. A vh-ban a japánok megszállták, ellenük a helyiek gerillaháborút folytattak, majd a japán kapitulációt követően kikiáltották a függetlenséget, uralmukat elsősorban a két északi tartományban gyakorolva. Amit a franciák elegendő erőt össze tudtak szedni, viszonylag gyorsan szétverték az erőiket és elkezdődött a gerillaharc a teljes mai Vietnam területén. Közben délen kikiáltottak egy bábkormányt, aminek a csapatai francia oldalon harcoltak. A légió csak töredékét adta a francia erőknek, amelynek javát a honi és gyarmati csapatok adták. Fordulat 1949 után jön, Mao győzelme Kínában komoly szövetségest hoz a felkelőknek, ezután kezdődik meg a felfegyverzésük és regularizálásuk, aminek a vége Dien Bien Phu lesz.

1954-ben osztják ketté az országot - egy jövőbeli választásig - egy északi és egy déli államra. Ezután jön létre csak a Vietkong délen, meg a vietnami néphadsereg északon, amelyek majd az amcsi szakasz főszereplői lesznek. Nehezen értelmezhető, hogy ezek "egy tisztán és törvénytelen eszközökkel az országba betört amerikai reguláris (szárazföldi, haditengerészeti és légierő) hadsereg alakulataival." harcoltak volna. Az amcsik és szövetségeseik - összesen és összidőben jó 400 ezer koreai, ausztrál stb. - katona nem betörtek, hanem szövetségesként érkeztek. Más kérdés, hogy Koreával ellentétben erősen bábállam jellege volt a helyi kormányzatnak.

 

Ez meg erős megszépítése az eseményeknek: "Vietnam - i háborút a 70-es évek elején sikerült békekötéssel lezárni. A békekötés Párizsban jött létre.Ezt követően az amerikai, valamint a kínai és szovjet fegyveres jelenlét - beavatkozás is megszűnt. Az amerikai vereséget lényegében az manifesztálta, hogy az északiak befolyása ezt követően kiterjedt a teljes országra és ez mind a mai napig így van, "  1973-ban ugyan megkötötték a békét, de érdemben sosem lépett életbe. Az amcsik valóban kivonultak és a szovjetekkel ellentétben fegyvert sem adtak. Azonban a harcok folytatódtak. 1974-ben végképp felrúgva a békét az északiak megtámadták a délieket, elfoglalták az országot és létrejött az egységes Vietnam.

 

Összefoglalva a különbségeket: Korea döntősen reguláris háború - részben polgárháború -  a két Korea reguláris hds-e és az őket támogató szintén reguláris hds-ek (ENSZ és kínai+orosz tanácsadók, szakcsapatok) között, Vietnam meg döntően gerillaháború, amelyet a déliek reguláris hds-e és az elsősorban amcsi szövetséges csapatok vívtak a vietkong felkelőkkel, amiket az északiak reguláris hds-e is támogatott, időnként reguláris harcot folytatva, valódi reguláris háború csak a konfliktus végén tör ki, amikor az északiak hadserege szabályos offenzívát indít a déliek ellen, elfoglalva az országot, egyesítve a mai napig a két Vietnamot.

Előzmény: dave_dömper (2)