vélemény Creative Commons License 2020.03.22 -2 9 21917

Folytatás

Antiquarium Forense ez a S Francesca Romana templom egykori kolostora, a ahol most a régészeti felügyelőség/Soprindenza irodái vannak  . Az épületben van egy kisebb gyűjtemény, a Forumon talált leletekből, pl az archaikus sírokból, terrakották a Comitiumról, a Via Sacraról. A könyv szerint nem látogatható, én 1991-ben voltam bent, mi voltunk "a látogatók", de nem emlékszem semmire.

Titus Diadalíve. Ez a Via Sacra  legmagasabb pontja. A legrégebbi megmaradt diadalív.Valószínűleg azért maradt meg, mert a középkorban beépítették a Frangipani család erődjébe, IV. Sixtus idején (1471-84) részlegesen kibontották. A teljes kibontásra csak 1821-ben került sor, a kor sztárépítésze Valadier irányításával. A diadalívet szétszedték majd újra összeállították, a hiányzó részeket travertin kővel pótolták.Domitianus állíttatta bátyja tiszteletére. Csak egy íve van a belső oldalán láthatók  a magas domborművek. Titus diadalmenete a zsidó háború után ill Viktória megkoronázza a császárt. Középen Titus apateózisa. Eredetileg pentelikoni márvány borította.

Clivus Palatinus.  A Palatinus megközelítő útja a Forum felől, egyenesen Domitianus palotájához vezetett

Orti Farnesiani , a világ legelső botanikus kertje volt. Alessandro Farnese, a későbbi III. Pál létesítette a 16sz közepén. Számos arisztokrata családnak volt itt villája, a Farensek voltak a legfontosabb. A hely szimbolikus jelentőségű volt, itt volt a város bölcsője és laktak a császárok.  A Forumtól egy fal választotta el, rampákon keresztül lehetett feljutni, a kapuzatot  már a 20sz-ban áttették a Via San Gregoriohoz. Ez egy "proto" Versailles lehetett, szökőkutakkal szobrokkal, madárházzal, virágágyásokkal. A Circo Massimora néző oldalon volt egy titkos kert. A 19sz végi ásatások során a kert gyakorlatilag megsemmisült.