Sziasztok! Hátha valakit érdekel némi friss hír a palóc nyuszkanyakúak házatájáról.
https://magyarmezogazdasag.hu/2020/03/16/nyuszkanyaku-paloc-tyuk-uj-fajta-lathataron
Ezzel kapcsolatban pár észrevétel, gondolat:
- a cikk akár 10-15 éve is íródhatott volna, ugyanaz volt a fajtáról a hír akkor, elismertetés előtt áll, mindjárt meglesz
- az akkori tenyészcél az átlag 3 kg-os tyúk és a 4 kg-os kakas elérése volt, úgylátom ez vagy maradt célnak, vagy feladták
- valamiért nem tartják jó megoldásnak belevinni egy kis vért azokból a kopasznyakú fajtákból, amelyek örökítenék a testességet, pl. baranyai, vagy a francia cou nu, és kopasznyakú hubbard vonalak. Valszeg annyira különlegesnek tartják a húsát.
- ezek a porcelán példányok (persze az eredeti búza színűek is) valóban szépek, végre valami eredmény
- érdemes lenne összevetni a húsminőséget egy teszten mondjuk az erdélyivel, meg a baranyaival. Erdélyit már ettem, az középkategória lenne sztem