Téglás Elek Creative Commons License 2020.03.20 0 0 94472

Jó olvasni  itt pár hozzászólással lejjebb egy párbeszédet !

A kérdező  egy  nyílás feletti áthidalóról érdeklődik, hogy azt ki lehet e szedni. Még fénykép is van, feltette az érdeklődő.

Sőt kiderül az is hogy  " a koszorú miatt nincs támasztó funkciója.".  Már .

Ja valóban, de korábban volt, az tartotta a koszorú ezen szakaszát amíg a beton,  a vasbeton  meg nem szilárdult. Az kb.   5 -6 nap, habár ez lehet akár   sok hónapos is.

Aztán az általam idézett mondat első felében  az is világosan le vagyon írva ,hogy miért szeretné likvidálni az a porot.. áthidalót  :

" Vaskosabb szigetelést szeretnék az ablak körül, és vakolható tokos redőnyt, ezért merült fel, hogy így lehetne nyerni ezeknek helyet"  kell neki a hely.

Szegény  jól megijesztették,  omlásról vizionálnak.

" tehát nagy valószínűséggel az ajtó fölötti épületrészek le fognak jönni. Elég elkezdeni a bontást, utána a többi jönni fog magától."  

Nos az én véleményem ,hogy nem jön ott le semmi, a vb. koszorúig simán fel lehet menni.

Az jut eszembe , hogy a fórumok őskorában  úgy  18 -20 éve  max. az építész fórumon is volt egy  hasonló szituáció.. egy naiv kérdező nagyjából azt kérdezte, hogy  hogyan oldaná meg egy  ház  utcai frontján egy ajtó áthelyezését  kb. 2 - 2,5 m -rel arrébb.

Nos  voltak ilyen olyan javaslatok. Én egy picit jobban  bele másztam. Mondám vala az ismeretlennek, hogy  kell egy kőműves mester  + 2 segéd , szerszámok . állás  új áthidaló, meg egyéb anyagok, aztán neki a munkának. Lett is belőle lincs,  akár most a szegény Öniköt, engem is a pokolba kívánt egy önérzetes építész tervező. Voltam felelőtlen, sarlatán, gyilkos felforgató stb.

A munkátlan építésztervező javaslata   :

terv,

terv zsűri,

statikai számítás 

technológiai leírás,

anyagkimutatás,

munkavédelmi nyilatkozat,

Na és engedély,  mert az épület  teherhordó szerkezetének megbolygatásáról van szó.

Ja  így volt a nagy könyvben. Ok. valóban  Bp. belvárosában,  mondjuk a 'Guszev' u. ban  valóban így kell, de nem Jászkarajenőn a Szamueli u. ban.