Jó olvasni itt pár hozzászólással lejjebb egy párbeszédet !
A kérdező egy nyílás feletti áthidalóról érdeklődik, hogy azt ki lehet e szedni. Még fénykép is van, feltette az érdeklődő.
Sőt kiderül az is hogy " a koszorú miatt nincs támasztó funkciója.". Már .
Ja valóban, de korábban volt, az tartotta a koszorú ezen szakaszát amíg a beton, a vasbeton meg nem szilárdult. Az kb. 5 -6 nap, habár ez lehet akár sok hónapos is.
Aztán az általam idézett mondat első felében az is világosan le vagyon írva ,hogy miért szeretné likvidálni az a porot.. áthidalót :
" Vaskosabb szigetelést szeretnék az ablak körül, és vakolható tokos redőnyt, ezért merült fel, hogy így lehetne nyerni ezeknek helyet" kell neki a hely.
Szegény jól megijesztették, omlásról vizionálnak.
" tehát nagy valószínűséggel az ajtó fölötti épületrészek le fognak jönni. Elég elkezdeni a bontást, utána a többi jönni fog magától."
Nos az én véleményem ,hogy nem jön ott le semmi, a vb. koszorúig simán fel lehet menni.
Az jut eszembe , hogy a fórumok őskorában úgy 18 -20 éve max. az építész fórumon is volt egy hasonló szituáció.. egy naiv kérdező nagyjából azt kérdezte, hogy hogyan oldaná meg egy ház utcai frontján egy ajtó áthelyezését kb. 2 - 2,5 m -rel arrébb.
Nos voltak ilyen olyan javaslatok. Én egy picit jobban bele másztam. Mondám vala az ismeretlennek, hogy kell egy kőműves mester + 2 segéd , szerszámok . állás új áthidaló, meg egyéb anyagok, aztán neki a munkának. Lett is belőle lincs, akár most a szegény Öniköt, engem is a pokolba kívánt egy önérzetes építész tervező. Voltam felelőtlen, sarlatán, gyilkos felforgató stb.
A munkátlan építésztervező javaslata :
terv,
terv zsűri,
statikai számítás
technológiai leírás,
anyagkimutatás,
munkavédelmi nyilatkozat,
Na és engedély, mert az épület teherhordó szerkezetének megbolygatásáról van szó.
Ja így volt a nagy könyvben. Ok. valóban Bp. belvárosában, mondjuk a 'Guszev' u. ban valóban így kell, de nem Jászkarajenőn a Szamueli u. ban.