Első éves Zweigelt metszésem alatt feltűntek a hiányzó tőkék és mivel a tulajok sem ragaszkodnak a komplett értékesítéséhez (a két ültetvénynek a házzal, pincével és feldogozóval) lehet jövőbeli terveket kovácsolni.
Szurdokpüspöki, Mátra nyugati lába, Nógrád megye de a Mátrai borvidékhez tartozik.
Olyan 15% hiánypótlással számolok kicsit több mint 1/5 hektáron. Na de mi légyen az?
Első körben a Frankosok merültek fel mint Kékfrankos, Magyar Frankos vagy Pannon Frankos de akár Turán is lehetne.
Valószínűleg nem lenne külön kezelve a Zweigelt-től. (még ha van is nagy tároló-érlelő kapacitás)
De még a Zweigelt-tel sincs tapasztalatom (bár a hétvégi kóstoláskor határozott "meggyes" jegyek jöttek elő és a "kékes" árnyalat is csökkent) nem hogy ezekkel a fajtákkal.
Na a Zalagyöngye viszont teljes más, ott még ötletem sincs mit kellene csinálni...
Kb. 3600 nm, talán a 40%-a élő és az idén elkezdődött a fiatalítás.
Két dolog van a fejemben:
- Szervezkedőnek van ZGY - fel is kínált belőle
- "Hitvány a bora" - talán Van_Persil mondta (bocs ha nem) és erről eszembe jut az unoka bátyám aki nem rajongott ezért a borért de készítette.
Telepítsünk valami mást az üres helyekre a ZGY-ből meg csináljunk pálinkát vagy borpárlatot?
Szeretem a Kövidinkát de az talán nem idevaló.
Szürkebarát (szintén szeretem) vagy Ottonel muskotály ami azért jellemző a borvidékre.
Vagy valami divatos fajtát mint a Irsai Olívér, Cserszegi Fűszeres amelyek azért pálinkának sem utolsók.
Egyenlőre a "hobbi" vagy a "több mint hobbi" kategória, van 50 hl kapacitás hordóból, 1700 l müa. tartályban, és minden ami a feldolgozáshoz szükségeltetik. Nem tervez(ünk)ek értékesítést csak ismerkedek az ültetvények lehetőségeivel...
Bárki tapasztalatát, ötletét nagyon szívesen veszem! (sok lúd sokat sz@rik)
Köszi előre is!