Csimpolya Creative Commons License 2020.03.15 0 0 2322

Szerdán rászántam magam, hogy megnézem a Zárójelentés című Szabó István filmet. Már jó ideje szerettem volna, csak húztam-halogattam. Mikor meghallottam, hogy lehet, hogy az art mozikat is bezárják, erőt vettem magamon, és irány a Puskin mozi!

Nem is kellett megbánnom az ötletet. A kritikák nem sok jót írtak róla, viszont nekem tetszett!

Az első kifogás az volt, hogy mostanság nem nagyon bocsátanak el orvosokat. Miután az egész kórházat bezárták, ő pedig jogosult volt a nyugdíjra, logikus, hogy ezt a megoldást választották. Ő viszont még dolgozni akar, ezért visszamegy a szülőfalujába, körzeti orvosnak, vagy minek is hívják mostanság. Az eredeti foglalkozása kardiológus, de ezt nem nagyon kérdezik.

Eleinte örülnek neki, hiszen az apja sokat dolgozott ebben a városkában, még utcát is neveztek el róla. Ráadásul sokáig nem volt orvosuk. Igaz, a rendelő úgy fest, mintha a hetvenes évekből maradt volna itt, de sebaj! Így is látogatják.

Mint kiderül, ha sikerül egy gyógyvizes turizmust kiépíteni, majd fejlesztik ezt is, lesz fürdő, szálloda, gyógyközpont, wellnessz, cirkusz, mozi, ringlispíl.  Legalábbis a polgármester szerint, csak kapják meg a támogatást. No, innen kezdett gyanús lenni számomra a helyzet, mert a helyzet nagyon emlékeztetett egy Ibsen-drámára, a Nép ellenségére.

Akár ne is mondjam, a pesti csapvízben több gyógyerő van, mint az itteni forrásban.

Azt sem értem, hősünk miért az anyjánál szállt meg! Praktikus szempontból érthető,de annyi tömény gyűlölködés, amennyi ebben volt, már túlzás. A fia már vagy harmincöt éve nős, de a felségét még mindig becsmérlő szavakkal illeti, senkit-semmit nem szeret, még a fiacskáját sem. Már-már karikatúrája az anyósnak.

Aztán kiderült, amit eddig is sejtettünk: a polgármster hatalmi mániás, korrupt és korrumpál, a kisvárois pedig egy pletykagyár, ahol mindnekit midnenkivel hírbe hoznak. Azt hittem, ez a téma a harmincas években volt divatos, de lehet, hogy mindig aktuális.

Azért a doktor talál egy jó barátot és szövetségest a helyi pap személyében. Sokra megy vele!

Mind őt, mind a barátját elüldözik, egy kiváló tanárnőt, akit hírbe hoztak vele, az öngyilkosságba kergetik, aztán szép díszes temetést rendeznek neki…

Nemrégiben egy olvasókörön beszéltünk az Antigone drámáról, folyton annak az egyik mondata járt az eszemben: Úgy légy király a puszta föld felett.

A falu ottmarad orvos, pap és tanító nélkül, ez eléggé megnehezíti az ottaniak életét, bár nem hiszem, hogy okulnak belőle.

Külön örülök, hogy ebben a filmben jó pár idős színész kiváló szerepet kapott.

Sokat mond a film hatásáról, hogy mindnek végigvárta a stáblistát, senki nem rohant a kijárat felé. No de ennyi elég is, túl sokat írtam, de egy ideig nem nagyon lesz olyan esemény, ahová mehetek.