gbela83 Creative Commons License 2020.03.12 0 1 70

Sziasztok!
Hátha nézi még valaki ezt a topicot.
A jelenség a következő. 1.9 pdtdi motor, 130 ló. Szóval egyből indul a motor, szépen jár, és ahogy az alapjárati fogyasztás 1.5 literről elkezd csökkeni 1 liter/óra alá, a motorból furcsa zörejszerű hang hallatszik. Arra rájöttem, hogy amikor az egr megkapja a vákuumot, vagyis elvileg amikor nyit, akkor ez megszíűnik és szépen jár. de ugye az egr nem mindig működik, ezért a jelenség visszatér addig amíg a motor be nem melegszik. Kipróbáltam, az egr-t leszedtem megtisztitottem, sőt ki is iktattam (ledugóztam), és a jelenség folyamatosan fennáll amig be nem melegszik. Szóval olyan mintha kellene neki hidegen, alapjáraton a kipuffogógáz.
Még annyit, hogy ha egy picit is rátartok a gázpedálra, akkor a hiba megszűnik és 1000es fordulaton is hibe mentesen jár. de amint elengedem a pedált, visszaáll 800-ra és elkezdi újra.
Olyan ez a hang/jelenség, mintha valami "laza" lenne a motorban és az kerreg-csattog. Amugy nem vészes, de elég zavaró.
Na még annyit, hogy van egy pillangószelep az egr előtt. ha ezzel kézzel elzárom a levegő útját, akkor viszont megint jó a járása amotornak. Mintha sok levegőt kapna és kevés üzemanyagot.
A fogyasztás amugy alapjáraton 0.5l/óra.

Köszönöm, hogy elolvastad!