wekerlei Creative Commons License 2020.03.06 0 1 4

São Tomé és Príncipe  a Seychellek után a legisebb afrikai állam. A két szigetböl álló ország északi szomszédja Biokó, déli Annobón. A lakosság 90 %-a a nagyobb São Tomé szigeten él, mely 48 km hosszú és kb. 32 km széles és szilkásabb, mint kisebb szomszédja. A legmagasabb csúcs 2024 meter magas. Az ország fövárosát ugyancsak São Tomé-nek hívják. A kisebb sziget, Principe, kb. 16 hosszú és 6 km széles. A legmagasabb hegy itt 927 meter magas.

 

Mindkét sziget vulkánikus eredetü, bár aktív vulkán ott nincs. A szigetállam egyik nevezetessége a Pico Cão Grande (nagy kutya szirt), amely 663 m magas.

São Tomé déli partja csak 2 km-re van az egyenlítötöl, amely a szomszédos kis Ilhas dos Rolas nevü szigeten megy át. Csónakkal visznek át oda, az út kb. 20 perc. Az egyenlítö helyén a portugálok egy kör alakú kilátóhelyet építettek, mely sajnos az elmúlt években meglehetösen megrongálódott.

 

Jellegzetes São Tomé-re a meleg trópusi klíma. Ott tartózkodásunk allat ritkán láttunk kék eget. A száraz évszakban - júniusban - voltunk ott, de az esös idöszakban is megjelenik általában naponta egy pár órára a nap. Évszakok nemigen vannak, a hömérséklet alig ingadozik. A nap is minden délután 1/2 6 - 6 körül megy le. 

 

A hivatalos nyelv a portugál, de angolul is el lehet boldogulni. Az üzletekben elsösorban portugál termékeket lehet kapni, a tipikus konyha sok finom halételböl áll, sült banánnal. Néhány trópusi oltás kötelezö, malária tablettákat ajánlanék. Leszállás után a repülötéren orvosok ellenörzik az oltásokat.

 

São Tomé-be hetente háromszor relül a TAP Liszabonból. Olcsóbban el lehet jutni oda az angólai Luandából, vagy a zöldfoki szigetekröl. Hetente egyszer az STP Airways is összeköti az országot Portugáliával. Az STP-nek nincs Európában leszállási engedélye, így a portugál Euro-Atlantic-Airways 767-esei repülnek ezen a vonalon. São Tomé és Príncipe között naponta kétszer indul repülö járat. 2019 nyarán egy jegy kb. 180,- euróba került. A két sziget között jár komp is, de ott rendszeresen történnek szerncsétlenségek, mert a biztonság szinvonala igen alcsony.

 

A hivalos pénz a dobra, de az eurót mindenhol elfogadják. Magyaroknak vízumra és a nemzetközi jogsítványra van szükségük.