Törölt nick Creative Commons License 2020.02.28 0 0 141

"A virágzó provanszál civilizációt később a fanatikus, műveletlen és barbár északfranciák, azaz frankok tették tönkre az albigensek elleni keresztes hadjáratok során."

 

Itt meg kívánom jegyezni, hogy a legsúlyosabb csapást az okcitán kultúrára és nyelvre egyrészt a francia forradalom alatti baloldali diktatúrák, illetve az 1870-től létező harmadik köztársaság mérte.

Az okcitán nyelv közéleti használatát gyakorlatilag betiltották, az elmaradottnak és vidékiesnek tartott okcitán kultúrát részben szintén.

Az okcitán nyelv kis híján kihalt, ma csupán néhány tízezer anyanyelvi szintű beszélője van.

Az okcitán identitást és kultúrát azonban a legutolsó pillanatban sikerült megmenteni, ma a magukat okcitán identitásúnak vallóak száma 15 millió körül van, de ebben benne vannak az amerikai kontinensre kivándorolt okcitánok is.

A Franciaországban élő okcitánok száma kb. 11- 12 millió, legnagyobb részük kettős identitású, mivel az okcitán mellett franciának is tartják magukat.

A második legnagyobb létszámú okcitán népesség (kb. 200 ezer fő) Olaszországban él, emellett néhány ezren élnek Spanyolország északkeleti részén is.

 

 

Előzmény: Törölt nick (140)