somytomy Creative Commons License 2020.02.26 0 0 topiknyitó

Szereztem egy CB667 és egy CB76 telefont, ennek örömére lett ez a topik. Azt olvastam, hogy VoiP vonalra kötve nem lehet vele tárcsázni (mert már csak DTMF tárcsázás működik), de amúgy bejövő hívásra cseng és lehet rajta beszélni. Ez valóban így van, vagy számíthatok nehézségekre?
A fentiek fényében nem túl releváns, de érzésre mindkét telefonon kicsit lassú a tárcsa (bár pontosan nem tudom, milyen gyorsan kell visszaforognia). A CB667 tárcsája emellé sokszor lelassul kábé egy számmal a véghelyzet előtt, néha meg is akad. Ezt a kenés hiánya okoza vagy valami más? Mivel szabad kenni a mechanikát?
Egyszer lehet, hogy megpróbálkozom házilag összerakni valami telefonközpontra emlékeztető dolgot (puszta műszaki érdeklődésből). Ha jól tévedek, a központ állandó egyenfeszültséget (48 volt) ad a vonalra, bejövő híváskor ehhez hozzáadódik a csengőt megszólaltató válatkozó komponens. A kagylót felemelve az automatának nevezett érintkezőcsoport egyenáramú szempontból zárja az áramkört, a központ ezáltal érzékeli, hogy felvettük a telefont (hívásindításkor szintén). Illetve a tárcsázás is az áramkör szaggatásával működik, a központ az ezáltal létrehozott impulzusokat számolja. Ami számomra kérdés, hogy mekkora áram folyhat a telefonvonalon és hogy ehhez a központban van-e egy áramkorlát (ellenállás), vagy a telefonkészülék (és a vonal) ellenállása önmagában elég? A csengetőfeszültség mekkora és milyen frekvenciájú? Meg persze a fent leírtakkal kapcsolatban minden pontosításnak, helyesbítésnek örülök.