vakrepulo2 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 40205

üdv, kérdésem lenne:

kis jolleról van szó

jelenleg a fockom felhúzó csigája ott van ahol az állókötélzet 3 irányból összefut az árbocon. Ez a pont az árboc ránézésre kb 4/5-e és 3/4-e közt van, a 4/5-höz talán közelebb (de ezt csak úgy emlékből írom).

Mivel a bekötési pont alá lóg picit a csiga, így a fockom első éle természetesen a forstag alatt van, de szerintem ez így elég általános, talán minden hajóra igaz.

Viszont akkarok néha spinakkert húzni. Eddig az volt a tapasztalatom, hogy ha ugyan ezen a ponton húztam fel a spinakkert, akkor az az öblössége miatt a forstag felett akart lenni, így akadtak, gubancolódtak egymásba. Ezért azt találtam ki, hogy rárakok egy fentebbi bekötési pontot az árbócra és a spinakkert oda tiudpom felhúzni. (meg így tudom egyszerre majd használni a spinakkert meg a fockot, ami  nem tudom, hogy jó-e, de a fényképeken kurva jól néz ki az biztos).

 

Kérdések:

1) elképzelés ok?

2) Mennyivel rakjam feljebb a mostani pontnál (ahol összefut az állókötélzet)? Ugya minél feljebb rakom, annál jobban elfér egymás mellett a forstag és a spinakker, de annál jobban terhelem/hajlítom/stb az árbócom, mert nem esik egybe az álókötélzet pontja a spinakker húzó pontjával. Ezért a lehető legkevésbé raknám fel, csak annyira amennyire szükséges. Mennyi az annyi?

3) Milyen veretet popszegecseljek fel, arra esetleg tipp. (elsőnek vettem egy ilyen csigát, de erről lemondtam, mert túl nagynak éreztem: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-pulley-block-m25.html, szóval keresni fogok egy kisebbet, szerintem nem lehet ott pár 10 kg-nál nagyobb terhelés, hiszen már az is vízredönti a hajót. Kell ide forgó csiga vajon? Vagy jó egy rugós, mert az kicsit eltartja a csigát az árbóctól? Megannyi kérdés...........