HakapesziM Creative Commons License 2020.02.24 0 0 25148

Üdv mindenkinek!

 

Ide is beírok, mikor az ember gondban van, minden lehetőséget megragad. Próbálom kideríteni, mi a gondom. Adott egy 110 kilós, a vasat is megemésztő, nagyevő, nagyivó 44 éves kaminosofőr. 

 

2019 eleje elég stresszes, apósom elveszítjük januárban, asszony ágynak esik pánikbetegség miatt, hat hétig otthon segédkeztem, közben az ötéves kislányunk is benyalja a hányós - fosó vírust, kiszárad, kórház, infúzió, úgy, hogy közben az asszony az ágyból nem tud kiszállni, egyikünk sem keres, tök jó. Idős szülők, sokfelé kell helytállni, szaladgálni, szóval stressz egy csomó. Mondtam is az asszonynak: figyeld meg, én leszek a következő aki kidől. Bár ne mondtam volna...

 

2019 Augusztus, házassági évforduló - feleségem újra virul addigra - étterem, nagy eszem - iszom. Utána furcsa, addig nem tapasztalt teltségérzet, székelési inger. Másnap hajnalban kifele melózni. Jön a horror, állandó székelési inger, főleg stresszhelyzetben, forgalmi dugóban, de valódi hasmenés 10 - ből 9 esetben nincs. De állandóan ott az érzés: rögtön befosok! Később egyre gyakoribb hasmenés, kamionosként ez nem az igazi, párszor a leállósávban kötök ki az árokban guggolva, elkezdek koplalni, akkor nincs gond, illetve rizs, alma, banán ilyesmi. Ezzel kb. elvagyok, de fáj a hasam, derekam. Pár kilót fogyok is.

 

2019 Szeptember. Itthon, irány a doki! Hasi UH, zsírmáj, pár milliméteres epekő, de amúgy semmi dráma. Vérkép jó. Tüneteim enyhülnek, a dokival abban maradunk, kb. ennyi volt, kevesebb szesz, több mozgás, minden jó lesz.

 

2019 Október. Pár nap múlva robbanásszerű hasmenés, és idővel már vér is a székletben, láz, kutyául érzem magam. Addigra már 10 kiló fogyás. Ennek a fele sem tréfa, irány a kolonoszkópia! Megcsinálják, semmi végzetes, gyulladás, ödéma - de fekély nincs. Szövettan: fertőzés vagy IBD gyanúja. Következő héten széklettenyésztés: bingó, campylobacter, hát ez volt az! Adjunk a bestiának! Antibiotikum. Beszedem, javulgat - javulgat, de nem érzek akkora áttörést. Sokkal jobb, mint az elején, a nagyon elesett állapot csak pár nap volt, de végre tudok dolgozni, az étel és a sör hellyel - közzel megmarad bennem. Tegyem hozzá: nem vagyok egy fegyelmezett diétázó. Ha kicsit is jobban vagyok, jókedvemben enni - inni kezdek.

 

2019 November. Ütöm a vasat Európa útjain, egész jól vagyok, de időről - időre rámtör a hasi diszkomfort, hasmenés. Észreveszem, készételek, fűszeres cuccok, virsli, tejtermék stb kikészít. Két hétig nincs gond, utána panaszok 5 - 7 napig, aztán megint nyugisabb időszak. 4 - 5 kilót vissza is hízom.

 

2019 December. Úgy alakul, hogy a foglalkozást sújtó munkaerőhiány miatt egy csomó új embert vettek fel, így felajánlották, maradjak otthon a teljes hónapban, adjunk teret az új kollégáknak. Semmi gond, legalább örül a család. Persze főzőcskézés, eszem - iszom, jön a Karácsony, ez ilyen. Hullámzó az állapotom, de nem vészes. Bármi gond van, ott a Cralex tabletta. Már a mániámmá vált, ha nincs a zsebemben széntabletta, minden bajom van. Ehhez képest komoly hasmenésem csak ritkán van. 

 

2020 Január. A hó elején egy egzotikus útra megyünk, be vagyok tojva, mi lesz a repülőn és hasonlók, de ahhoz képest elég jól alakul. Mindenfélét összeeszem, tengeri herkentyűk, ritka gyümölcsök, sör, rövid, semmi gond - bár egy - egy Cralexet dobok minden étkezéshez. Január közepén haza, egyből meló, semmi gond, az élmények hatása alatt, lebarnulva, madarat lehetne velem fogatni. A hó vége felé már megint nem kerek valami, puffadok, a hasam kuruttyol.

 

2020 Február. Itthon, csak Cralex - szel vagyok meg nagyjából, étvágyam jó, de gyakran fáj a derekam, hasi diszkomfort, mintha egy gázgyár költözött volna belém, úgy szelelek. Na gyerünk, menjünk tovább! További vizsgálatok. Laktóz kilégzés: negatív - he? Októberben még felfúvódtam mint a léghajó egy túró ruditól is. ASCA vizsgálat, IgA, IgG referencia értékeken belül. 

 

Van még jópár teszt, el fogok indulni a glutén vonalon, lehet fruktóz intolerancia, lehet pajzsmirigy is, meg más is. De a fentiek tükrében, ez lehet Crohn vagy colitis ulcerosa?