Törölt nick Creative Commons License 2020.02.21 -2 1 374692

Oké, igazad van. A "butuska" NFL játékos is tud a szakmáján belül abszolút mester lenni, minthogy a burkoló, a kőműves, a pék sem feltétlen kell extra szellemi képességekkel rendelkeznie,hogy a szakmája csínját-bínját ismerje és nagyot alkosson,de azt én azért feltételezem,hogy a gyors észjárás, a tanulás gyorsaságának képessége ebben a keretben lényeges kiválasztási elem lehet. 

 

Nemcsak barcázás volt. Az csak egy példám volt a magam bumfordi stílusában ,h mit jelent a koncepció a gyakorlatban, vagyis,hogy egy topklubnál is van kiemelt kiválasztási elem, ami a többi elem elé sorolódik és annak mentén kitartva következetesen ezt keresik összhangban a játékstílússal, nem váltanak edzőről, edzőre .  De ott a Lipcse van szilárd játékrendszer a posztokra elvárt lefektetett képességekkel,mégis működik,eredményes Nem forgácsolják szét az energiát a legnagyobb kluboknál sem, hanem egy szűkebb szelet mentén haladnak,amiből a legtöbbet tudják kihozni,oda koncentrálják a munkát. Én ebből azt szűröm le,h ez lényeges szempont. A gyakorlat igazolja a koncepciót és ez számít.Ez profi.Életszagú.

Látom,hogy a felnőtt csapatnál nincs kialakult stílus, játékrendszer vagy ha van,akkor a játékosok arra nem alkalmasak egészen .Játékosok jönnek-mennek, a posztok variálódnak, folyamatos építkezésben van a klub edzőről edzőre, miközben  világos ,hogy kell egy szükséges alapkoncepció,hogy sikeres legyen a klub. Szilárd koncepció,felfogás,ami mentén az Akadémiától a felnőtt csapatig egységesen lehet dolgozni. A Vasas felfogásnak ,játékarculatnak létre kell jönnie pontosan körülhatárolhatóan kimondva,hogy ez vagyunk mi. 

  Pld a német focis cikkre nem jött reagálás - nem mintha kötelező lenne -,de az a cikk önmagában egy csomó olyan alapvető látásmódot tartalmaz,amit egy az egyben alkalmazni lehet a magyar fociban, aminek a javítása egyértelmű,hogy nem csak képzéstechnikai kérdés,hanem az én véleményem szerint elsősorban módszertani, látásmódbeli,hozzáállásbeli. Nincs szent grál. Megfelelő alapkoncepció van, gyakorlatias munka

 

Nagyszerű elemzéseket írtok hogy ki melyik poszton lehetne hasznosabb,de ha ezek a kérdések felmerülnek egyáltalán,akkor ott az alap nincs rendben. Ha évek óta kezdő játékosnál még próbálgatni kell,hogy hova jó...hát sztem ez színtiszta amatőrizmus. A fiatalt már ifikorban következetesen kell képezni az adott posztra,posztokra a klubra jellemző játékrendszer mentén az elvárt képességekkel. Különben az egész szakmai munka egy képlékeny valami lesz, amiben folyamatosan változnak a feltételek.A keret aktuális képességei alapján összerakni a taktikát. Nonszensz. A képességeknek meg kell lenni. Aki azokat nem tudja pápá,jöhet a másik, nem a végtelenségig gyámkodni felette,hátha varázsütésre megváltozik a minősége.

Ha az évek alatt túl sok játékosnál nem látható fejlődés,pedig cserélődnek rendszeresen akkor meg kell nézni mit csinál rosszul a szakmai vonal?

XY nem tud beadni 20 évesen? Pedig szélső? Az ilyet el kell tanácsolni azonnal, vagy erre különös hangsúlyt fektetni még jobban a képzés során, az edzésen...Már az is megérne egy misét,hogy a fenébe került fel a felnőttcsapathoz? Milyen versenyben tudott nyerni,ahol ezzel a hendikeppel van megáldva... Aki edzette az alkalmas-e edzőnek? Milyen szűrőn ment át a játékos? Miért nem volt konkurenciája?

Az ,hogy a csapat,ahonnan felkerült megnyerte utcahosszal az U 19-bajnokságot,de ő személy szerint képzetlen maradt,mert a többiek megoldották máshogy...  

Hát ilyeneken érdemes sztem elgondolkodni. Utánpótlásban nem csapatokat képeznek,hanem egyéneket.  Az utánpótlás minőségét a felnőttekhez kerülők egyéni képzettségében lehet megítélni . Ott kell látnom,h mit kapott meg. A játékrendszert be lehet gyakorolni , viszont egyéni szinten kell megkapniuk a posztspecifikus képességeket.
 A klubnak tudnia kell milyen elv szerint képeznek,választják ki a gyereket ,milyen stílusban akarnak játszani,milyen konkrét képességeket várnak el az igazolt játékosoktól és ezt a klub szurkolói felé kommunikálva tisztában kell legyenek ők is, így tudják mit várhatnak el a pályán...

a zseni átlát a káoszon,de a sportban ez nem működik. Rendnek,rendszernek,átláthatóságnak, kell lennie.

A magyar foci ebben a káoszban dagonyázik. A Vasasnál a lehetőség,hogy ezen változtasson.

 

De vegyük,hogy az Akadémián megfelelő - jelentsen bármit -  munka zajlik,de még nincs meg az a generáció,aki azonnal válthatná a mostaniakat,akik valljuk be eléggé nem váltották be magukat. legfeljebb NB1-re lesznek alkalmas,ha egyáltalán. Ebben az esetben,vagy keresztül kasul bejárnám az országot,hogy az elérhető legjobb fiatalokkal váltsam őket az adott posztokon. Pénz van ugye. esetleg külföldi fiatalokkal próbálkozzam pld határon túli magyar,akik mentalitásban fizikumban egyértelműen egy magasabb szinten vannak ebben a korban is.

Vagy ráfeküdnék a meglévő 16-17 éves generáció koncepciózus fizikális megerősítésén,h minél előbb alkalmasak legyenek a felnőtt focira. Ha az egyéb alapok rendben vannak.

 

 

 

Előzmény: action_9 (374659)