advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.02.20 -2 2 365445

??? Ezt most komoly???

 

A bank-közi elszámolás a jegybankon keresztül történik. A benyújtott pozíciókról az MNB kap minden zárás után egy pozíciómátrixot, és a bankok nála vezetett központi folyószámláinak egyenlege alapján ad rá fedezet-igazolást. Bank-közti tranzakció fedezet nélkül NEM TÖRTÉNHET. 

 

A te "ide-oda telefonálgatós-bemondós" dumád az nem létezik, igazándiból soha nem is létezett, az elszámolóházak rendszere évszázadok óta kialakult gyakorlat. A bankok megtehetik, hogy elfogadják egymás váltóit (egyedi megállapodások alapján), de erre soha semmi nem kötelezte-kötelezhette őket, és egyébként ez nem is annyira a napi gyakorlat része.

 

A 2008-as subprime hitelválság tök simán abból adódott, hogy óriási hitelpiaci buborékot fújtak a tényleg boldog-boldogtalannak ("Ninja") hitelezett jelzálogokkal, mellesleg ezzel gigantikus túlépítési buborékot is létrehoztak az építőiparban is (mondjuk a spanyoloknál és az íreknél szólt ez a legnagyobbat), majd ezt végképp betetőzték azzal, hogy tutinak minősítve a valójában nagyon is kockázatos jelzálog-piacot azt kötvényesítették, és tőke-áttéteken keresztül egy, az eredeti hitelpiacot is vagy hússzor meghaladó méretű spekulatív kötvénypiacot húztak fel rá (elvégre bróker és befektetési bankár egyaránt a jutalékból él, tökmindegy neki miből, csak forgalom legyen, minél nagyobb forgalom, ha ugyanazt a xart adják el százszor egymás között, neki az a legjobb, csak pörögjön a kerék ezerrel, ő minden fordulatnál leakaszt egy kis jutalékot).

 

De ez a piac is pont azért dőlt össze, mert azokat a hiteleket végül NEM TUDTÁK VISSZAFIZETNI, és láss csodát, nem tudott a bankrendszer - egymás között sumákolva, egymásnak hitelezve sem - ezzel mit kezdeni. 

 

Szerintem itt te vagy, aki valamit nem ért. Dobálod a szakszavakat - de akkor is elvi hibás az érvelésed. Pedig rém egyszerű: ha a bank korlátlanul tudna a semmiből hitelezni - akkor sosem bukhatna meg. Elvileg sem. Ez könnyen belátható, szerintem te is belátod, csak, mint megszoktuk, tőled a "bocsi, tévedtem" kifejezés még ebben az életben nem hangzott el, és nem is fog...

 

A gond ott van, hogy bár ezt elvileg nem tudja megtenni, a gyakorlatban egy ideig és egy volumen (és saját reputációja-hitelképessége) erejéig mégis meg tudja tenni, ha sikerül áthidalnia, még rendezheti is utána a helyzetét - túlságosan zavaros az egész, túlságosan nagy, túl sok minden van, ami elvileg szigorú szabályozáshoz-ellenőrzéshez kötött, de a gyakorlatban ez vagy úgyis csak utólag történik meg, vagy még utólag sem, mert egyszerűen áttekinthetetlen. A gond ott van, hogy valójában a globális pénzügyi rendszer működését senki a világon nem látja át - nem azért, mert űrtudomány, az elvek valójában rém egyszerűek - hanem azért, mert a gyakorlatban olyan mértékben kusza, mert olyan mértékben nem tudható, mi mögött mi áll. A válságban is az derült ki, hogy a forgalom zömét kitevő CDO-CDS pozíciók mögött lévő, sokszor többször "átcsomagolt" kötvénykonstrukciók még maguknak az azt forgalmazó bankoknak is teljesen áttekinthetetlenek voltak, fogalma sem volt senkinek, mi van bennük (más CDO-CDS csomagok is benne voltak ugyebár, egyszerűen nem lehetett eljutni a "gyökérig", a benne lévő tényleges hitelekig), és így valójában teljesen kiszámíthatatlan a kockázatuk, ergo amikor a válság beütött, többé ezek nem kellettek senkinek, értéktelenné váltak. Ez sem tudomány, meg ez sem bonyolult, csak arról szól, hogy aki túl sokat kavarja a xart, azt berántja a kanál...

Előzmény: Törölt nick (365442)