KP2014 Creative Commons License 2020.02.18 0 1 31196

Az aláírásgyűjtést én alapvetően hasznos dolognak tartom, függetlenül attól, hogy lesz-e emiatt érdemi változás, mivel egyrészt nagyon jelentős nemzetet összetartó ereje van, másrészt sokan nyugaton ez által szereznek egyáltalán tudomást a romániai magyar kisebbség létezéséről. Az autonómia megszerzése sajnos várhatóan borzasztó hosszú folyamat eredménye lesz, sőt az is kérdés, hogy ez Székelyföld autonómiáját jelenti-e majd vagy Erdélyét. Én eddig az utóbbira tippeltem, de egyre inkább azt érzem, hogy Románia ebben -szerintem realistán- Erdély elszakadásának a veszélyét érzi.

Amúgy azt gondolom, hogy az egyik potenciális esély a Moldovával való egyesülés bekövetkezése lenne az autonómia megszerzésére, de ezt az oroszok Transznyisztria miatt biztos, hogy meggátolnák, még ha a moldávok támogatnák is (bár nem úgy tűnik, hogy akarnák).

A gyakorlatban szerintem a távoli jövőben jön majd el az a pont, mikor már eltompulnak a két nemzet közti konfliktusok (mondjuk az EU elmélyülő integrációja vagy közös külső ellenség miatt), akkor mikor már a nyugati határszélen elenyésző lesz a magyarok aránya, a székelyeket pedig az anyaországtól való távolság miatt, az ország közepén nem tekintik potenciális veszélyforrásnak, sőt már talán parlamenti képviseletük sem lesz önállóan (tehát mondjuk egy Híd-Most típusú vegyes pártra lesz szükségük a bejutáshoz).

Előzmény: czimbi (31195)