emiki6 Creative Commons License 2020.02.13 0 0 86502

A válaszod igen tanulságos, de igazából nem kaptam választ arra, amire akartam, lehet rosszul kérdeztem.

 

"Csak egyszerűen nem találok olyan embert, akit ez legalább minimálisan úgy, olyan formában érdekel, ahogyan engem."

 

Ha jól értem azért nem oktatsz, mert nem találtál olyat, akit az érdekel, ami téged. Engem valószínű érdekel, ami téged, de nem lehet pontosan tudni, mert nem tudom, hogy mi az pontosan. Az alapján amit leírtál nagyon szimpatikusnak és érdekesnek képzelem azt, amit csinálsz, még jobban is, mint a többiekét, mert ha jól értem te nem gyakorolsz és oktatsz harcot, csupán mozgást, engem meg csak az érdekel, meg a tudás.

 

A rekreáció amúgy sokoldalú. Én azt értem alatta, hogy olyan tevékenység, ami fejleszt, de nem emészt fel közben (nem erőltet túl, nem edz túl, nem koptatja el az ízületeid és okoz krónikus gyulladásokat stb). Ez mozgás esetén olyan, ami fizikailag, idegrendszerileg és szellemileg fejleszt. Fizikai: kondicionálás: a test, mint szövetstruktúra edzése erősebbre, ellenállóbbra, kitartóbbra, alkalmasabbra, képesebbre. Idegrendszeri: a szövet megfelelő szabályzása: mozgástanulás, finom és szép mozgás, erő, kontroll. Szellemi: a mozgás által az ember szelleme nemesedik és megtanulja jobban munkára fogni a testet, kitolni a virtuális korlátokat.

Igen, eu, de nem csak.

 

(szerk: amit eztán írtam, azt nem feltétlen neked címeztem, nagyrészt inkább általánosan): 

Én nem hiszek a versenyzésben és nem hiszek a számonkérésben (mint amiket mondtál, hogy vizsgák, övek stb), ahogy a büntetésben sem. Számomra a rekreáció a "one and only way". Az egyetlen feladat, hogy jobb legyél, mint a tegnapi önmagad és nem tartozol ezért senkinek felelősséggel, kizárólag önmagadnak. Amikor beviszik a vizsgákat és szinteket a hm-ekbe, az olyan, mintha a klasszikus közoktatás rendszerét emelnék át, csakhogy az már ott sem működött, mert nem egy emberi rendszer. A tanító feladata, hogy motiváljon és rendelkezésre bocsássa a tudást. Mindenki tudja, hogy a fejlődés saját érdek és a fejlődésért dolgozni kell, mégsem fitt emberek látni csak az utcán, mert rossz az általános hozzáállás. Az emberi gyarlóság, az ego gátolni próbál a fejlődésben, ahol tud, így pszichológiailag trükközni kell. Ha rosszul állsz a dologhoz, akkor ellened fordul. Olyan motivációs rendszer kell, ami nem megfélemlítésre épül, ahol hibázni természetes, mulasztani pedig bocsánatos. Nem gondolom, hogy jó, ha combon rug a szifu, ha késel az óráról vagy nem készülsz, stb. Az a jó szifu, aki úgy rávesz az otthoni gyakorlásra, hogy azt ne kényszerként fogd fel, hanem szórakozásként, ajándékként. Mert az a te érdeked, hogy ne késs és gyakorolj, hogy fejlődj. Ha ezeket elmulasztod, akkor a büntetésed az lesz, hogy nem fejlődsz, ami pont elég.

Amit láttam Ambruzs Szabolcs oktatási módszeréből, az nem tetszett, mert alapvető része volt a büntetés és engem minden ilyen rendszer borzasztó mód demotivál: csalásra, trükközésre, sunyiságra buzdít, őszinteség, tisztesség helyett. Meg a végén az erősítéssel sem értettem egyet. Csinálj meg 50 fekvőt meg mittudomén mit, ami nekem rosszul ment, de mikor körbenéztem nem nagyon láttam szabályos fekvőt, mert nem volt szempont a minőség, sem pedig az egyéni képesség, csupán a mennyiség. Csinálhattad szarul, úgy, hogy ne csak támogasson, de ártson vagy úgy, hogy könnyű legyen, hamarabb végezz, bár akkor akár csinálhattál volna kevesebbet is, szépen, de nem, mert 50-et kell, 50-et, pont. Ezzel én nem értek egyet. Talán ezért is nem árzek égető kényszert, hogy visszamenjek.

Vagy ott van youtube-on Ranton, aki 3 évig tanult a Shaolin templomban a harcos szerzetesekkel kungfut. Azt mondta, hogy akarta oktatni a kungfut, de rájött, hogy ő az ott alkalmazott módszert preferálja, ahol edzésen üvöltenek veled és vernek, ha hibázol és úgy érezte ez itt nyugaton nem igazán működne. Lehet, hogy hatékony módszer, de szerintem embertelen. Ja, meg azért is hagyta abba, mert  lett egy nem múló hasi fájdalma, amitől nem tudott már kb edzeni. Abbahagyta, hazament, egy orvos se tudta mi okozza, de pár hónap alatt elmúlt. Ez nem rekreáció! (jókat mondott amúgy a shaolinos videóiban, rendesen eloszlatta a kamuködöt ami a shaolin templomot övezi).

És működik a rekreációs szemlélet, tessék elmenni egy normális edzőhöz erőedzésre. Én OldSchoolra jártam, de a Powercat-esek is jók biztosan, másról nincs infóm. Volt is erről OldSchool Podcast: Milyen a jó edző, fentvan yt-on, soundcloudon.

Előzmény: Louhan (86457)