kingoftailor Creative Commons License 2020.02.13 0 0 2197

Sziasztok!

 

Adott egy 11 éve épült ház. 3 külön fűtéskörrel.

  1. Nappali-konyha 8 körös padlófűtéssel.
  2. Szobák-fürdők-közlekedő 7 körös padlófűtéssel
  3. Öt körös radiátor fűtés a szobákba lapradiátorokkal és a fürdőkbe törölköző szárítókkal

A házat 5 éve vettük. Már az elején furcsa volt, hogy a folyosón egy 2,5 méteres szakasz és a wc hidegebb, mint bárhol máshol a házban.

Tavaly megcseréltem az osztót a gyűjtővel, mert ahogy az első képen látszik, a visszatérő volt felülre szerelve, de a felső cső a melegebb fűtéskor, így gondolom, hogy az az előremenő és az alsó, rózsaszín burkolatú a visszatérő (első kép, amit az eladóktól kaptam, a másodikat most fotóztam):

  

Infra hőmérővel végigmértem a padlók felületét. A szobák laminált padlósak, a többi kövezett:

 

Mivel sajnos kispórolták az áramlásmérőket, ezért csak az imbusz tekergetésével tudok állítgatni az előremenőn. A visszatérőn lévő thermoszelepeket nem piszkáltam. Azokon csak lazán rajta van a kupak és egyik sincs beszorulva. jelenleg a jobb szélső csap teljesen nyitva van, az összes többi pedig úgy, hogy a belső része a szelep síkjáig van feltekerve (a teljesen nyitott az kb 2mm-t áll ki a síkból).

 

Tegnap megpróbálkoztam azzal, hogy az összes kört elzártam, kivéve a 7-iket, ami a hidegebb és 20 percig járattam a fűtést. Sajnos a hátsó padlófűtéssel együtt mennek a radiátorok is, így azok egy csomó hőt elvontak, de az előremenő szelepen 40 fokot mértem, a visszatérőn meg 38 körül. A 20 perc alatt 1 fokot melegedett a padló a hideg részen. A mosóban, viszont 2-t és volt egy olyan rész is (2 járólapnyi), ahol 4 fokot. A lekapcsolás után fél órával újra mértem és a hideg padlószakasz újabb 2 fokot melegedett.

 

Szerintetek jól van összeszerelve az osztó-gyűjtő? Mit jelent a fekete és a rózsaszín burkolat? Jó az, ha a felsőn jön a meleg víz? Be tudom állítani áramlásmérő nélkül és ha igen, akkor hogy csináljam (csak imbusz és inframérő van)? 

 

A fűtéses fórumban azt mondták, hogy vagy vegyek áramlásmérős osztót, ami durván 65000 Ft lenne a far típusból, vagy vegyek egy komplett watts áramlásmérős osztó-gyűjtőt és cseréljem le arra, ami kijönne kb 40 rongyból, ha a far végzáróját a leeresztővel meg a hőmérővel átszerelem a watts-ra.

 

Tavaly slaggal át is mosattam kicsit. Nem sok kosz jött ki belőle:

 

A víz-gáz-fűtés boltban azt mondták, hogy át kellene mosni a rendszert géppel. Ők 50-ért csinálnák a 120m2 padlót + radiátorokat.

 

Köszönöm a segítséget/ötleteket.