Törölt nick Creative Commons License 2020.02.11 0 2 7459

Nem pezsdült itt meg semmi :(

Lökjük meg a témát.

 

Elsősorban hadd kérdezzem meg, hogy érkezésedkor éjjel egykor mit fogsz csinálni a reptéren?

Eddig nem volt alkalmam senkitől sem megtudni, hogy az ilyen késői érkezéshez van-e már foglalt szállás, vagy délutánig az időt "valahogy valahol" eltöltik?

 

Egyébként a 11 nappal esélyes vagy rá, hogy semmi se maradjon ki.

Én azt javaslom, hogy próbáld elkerülni a konkrét helyek hozzárendelését egyes napokhoz. Jelölj meg régiókat és az előző este vagy az adott nap reggelén eldöntöd melyikbe vágsz bele.

 

Mint írod szeretsz túrázni. Ha ebből a szempontból próbálod összeszedni a lehetőségeidet akkor valószínűleg nagyon tartalmas napoknak nézel elébe. 

 

Ha részletekbe kellene belemenni, akkor ugye kellemesen el lehet lötyögni egy napot Funchalban, közben felmenni a Monte-ra a telefericoval, megnézni a botanikus kertet, és ugye gusztus kérdése, hogy lecsúszol-e a tobogánnal...

Ha városnézőbe kocsival érkezel, akkor a legjobban a teleferico alsó végénél levő parkolóházzal jársz. Nagyon nem érdemes küzdeni a azzal, hogy minden beleférjen ebbe a napba, hiszen ha kifogsz egy rosszabb időjárással eleresztett napot, akkor jobb híján úgyis itt kötsz ki.

 

Teljesen önálló napot el lehet tölteni az Apácák völgyében. Persze ha csepereg az eső az alaposan el tudja rontani az ember jókedvét, hiszen maga a hely is eléggé depresszív, amikor gatya az idő. Ha az ember egy normális autót bérelt, akkor nagyon jó autós túra a völgyből felhajtani a Pico Areeirohoz a rendkívül keskeny és nagyon meredek összekötő úton.

A Picora csak akkor érdemes önálló programként felmenni, ha előtte webcamon keresztül megnézed mi vár odafenn. Nekünk középföldi síkság-lakóknak maradandó élmény tud lenni az amikor a szikrázó napsütésben a felhők felett lehetünk. Persze a nagy csodálkozásban a maradandó élmények közé gyorsan bekerülhet egy alapos leégés is.

 

Önálló napként kezelhető a Ribeira Brava és Ponta de Pargo közötti rész is. Amikor a szigeten máshol gatya az idő, itt esélyes vagy kellemesebb időre. Útba ejtheted Ponta do Sol varázslatos tengerparti részét, ha szerencsés vagy akkor a parti út sincs lezárva és áthajthatsz a vízesés alatt is, ami biztos jó, de engem sajnos nem fogott meg eléggé. Ha még eddig az útig nem jártál az agyonhájpolt Cabo Giraon, akkor megtalálhatod méltó kihívóját Faja da Ovelhánál.

Ponta do Pargo szép hely. Pelusodat jól kösd fel, mert a szél bizony kifújja alólad. Itt még a tehén is fekve legel. 

Nézheted az óceánt és odaképzelheted a túloldalára Amerikát, alig több mint ötezer kilométerre.

 

Egy kellemes nap eltölthető Porto Moniz környékén is. Kifejezetten érdekes program lehet  Achadas da Cruz-ba lemenni a félelmetesen rozoga telefericoval. Szép hely. A megfejtendő kérdés, hogy mi a csudát keresnek ebben a völgyben az emberek? Ide még a nap is csak akkor süt be, ha éppen lemenni készül...

Mindenesetre kihagyhatatlan. Ha belefér még a napba, akkor meg lehet nézni Ribeira da Janelát, ahonnan állítólag a sziget egyik legkeményebb gyalogtúrája indul.

Hazafelé lehet választani a fennsíkon átvezető két út közül és megnézni az épülő víztározót, szerencsés esetben számtalan bocit, még szerencsésebben pedig az ER110-en ismát a felhők fölé lehet kerülni.

Kifejezetten szép időben érdemes nekivágni a szigetet középen kettészelő völgynek amely Riberia Brava és Sao Vicente között húzódik. Útközben fel lehet hajtani A sziget közepén található Encumeada csúcsra. Innen szerencsés esetben ki lehet hajtani az öreg 110-es útra, ami bizony többet van lezárva mint megnyitva. itt található az az ikonikus hajtűkanyar, ami szinte minden "valamirevaló" madeirás videoban megtalálható.
A völgy Ribeira Bravahoz közel eső végén érdemes felhajtani Tabua-ba, vagy a szemközti oldalon Espigoo-ba. Ez örök élmény.

Sao Vicente jópofa hely, de érdekessége kimerül a számtalan alagutakkal tarkított körforgalmában. Ha megtalálod a megfelelő helyet, akkor csodálatos látványban van részed erről a helyről, de sajna, ahhoz szárnyak kellenek.

Sao Vicente sokszor látogatott helyed lesz, hiszen ez egy fontos elágazás a sziget gyorsforgalmi úthálózatában.
Menj nyugatnak Seixal-ig és ha ügyes vagy megtalálod a felhajtási lehetőséget a sziget legbizarrabb helyére. Ez egy meredek hegyfalak közé szorult keskeny völgy, ahol szerintem sosem süt a nap. Van itt némi helyi lakosság akik kitartóbbak mint a zombik, akik már rég elhagyták ezt a helyet, lévén nem bírják a deporesszív hangulatot. Egyetlen egyszer sem sikerült ebbe a völgybe úgy eljutnom, hogy ne szakadt volna az eső. Itt található a sziget agyonhájpolt espetadazója a Casa de Pasto Justiniano. Nos a kaja nem rossz, de az áraik kihoznak némi hangos káromkodást az emberből. Esőtől, áraktól, minden riasztó dologtól eltekintve a hely kihagyhatatlan. Ha kelet felé ereszkedsz vissza a tengerpartra, csodás kilátásban lehet részed ez északi part egyik legszebb vízesésére.

 

Sao Vicentétől keletre van az amitől az északi part nagyon szép, nagyon vadregényes.

De ezt majd egy másik hozzászólásban...

 

Előzmény: Ter-tünde (7458)