m.szandy Creative Commons License 2020.02.10 0 0 16232

Sziasztok!

 

A párommal idén augusztusban 2 hétre szeretnénk menni nyaralni Krétára, de még sosem jártunk ott, úgyhogy most keresgélünk, informálódunk, hogy mi lenne nekünk a legideálisabb. Ezzel kapcsolatban szeretnék tőletek tanácsot kérni.

 

Az első elképzelésünk az volt, hogy 2 hét alatt körbejárjuk az egész szigetet, majd a topikot olvasgatva arra jutottunk, hogy az nagyon rohanós lenne, talán bele sem férne igazán ennyi időbe.

A célunk, hogy minél több helyet ismerjünk meg és minél többet strandoljunk, a történelmi nevezetességek helyett jobban szeretjük a természeti látnivalókat. Az eddigi nyaralásaink kb. úgy néztek ki, hogy végig egy szálláshelyen voltunk, béreltünk autót/robogót, és bejártuk a környéket, és minden nap máshol strandoltunk. Ehelyett most 3-4 naponta máshol szállnánk meg (gondolom másképp nem is lehetne körbejárni a szigetet, még csak részben sem), és mindig az adott szálláshely környékét fedeznénk fel.

 

Az eddigi benyomások alapján inkább nyugat Kréta tetszene, de ha szerintetek belefér, akkor mennénk keletebbre is. A következő kérdésekben dilemmázunk:

1. autóbérlés vs. tömegközlekedés+robogó bérlés: autót bérelni 2 hétre lenne valószínűleg a legkényelmesebb, de valószínűleg a legdrágább is a közlekedést illetően. Lehet, hogy érdemesebb a szálláshelyek közti utazáshoz a tömegközlekedést választani, és helyben mindig robogót bérelni. Ti melyiket javasolnátok?

2. bejárt terület: Chania-ba mennénk repülővel, és onnan indulnánk nyugati irányba (Balos, Elafonissi), de innentől bizonytalan vagyok, hogy hogyan érdemes beosztani az időt és távolságokat. Maradjunk ezen a környéken, és Chaniaba térjünk végül vissza, vagy induljunk el keleti irányba, és legyen a végcél a Heraklion reptér? Prevelit még szívesen megnéznénk, és a térképet nézegetve nehéz megállapítani, hogy ha odáig elmegyünk, akkor érdemes-e visszafordulni Chaniaba, vagy annyi erővel már elmehetünk keletebbre is Heraklion irányába.

3. eldugott kis partszakaszok: Jól értem, hogy délen vannak a legkevésbé turistás partszakaszok, ahol még az ember nyugodtan le tud teríteni egy törölközőt? A párom inkább a kiépített partokat szereti (hosszú, lassan mélyülő partszakasz, tele napágyakkal, büfével stb.), én viszont imádom a rejtett kis öblöket, ahol nincs akkora tömeg (persze nincsenek illúzióim, hogy augusztus közepén majd mi bárhol is csak egymagunk fogunk fürdőzni, de gondolom vannak meghittebb partok is). Így tehát ilyet is keresnénk, de ez még nem körvonalazódott bennem eléggé, hogy hová lenne a legérdemesebb menni.

4. repjegy: jelenleg a legolcsóbb opció amit találtam, az az, hogy Bécsből utazzunk Laudamotion-nel (kb. 70ezer/fő oda-vissza most), de olvastam, hogy érdemes várni a Wizzairre, mert utazás előtt 2 hónappal jóval olcsóbb (60ezer/fő oda-vissza, ha jól értettem). Ez a Wizzair dolog még aktuális, tényleg inkább várjunk májusig-júniusig a repjeggyel? 

 

Bocsi, ha túl sokat kérdeztem! Ha esetleg tudtok ajánlani olyan útikönyvet, amit ezen szempontok alapján érdemes megnézni, azt is megköszönöm. (Tavalyi szicíliai nyaralásunkhoz kb. 4-5 útikönyvet is végigolvastam, de kb. mind ugyanazt tartalmazta és szinte csak a legturistásabb szempontok szerint írtak mindenről, ráadásul sok dolog már nem is volt aktuális az egyes könyvekben).

 

Köszönöm, ha segítetek! :) 

 

Üdv: Szandi