BZoltan Creative Commons License 2020.02.05 0 0 73499

Semmi vicces nincsen ebben. Ez egy köztudomású alapvetés. Bizonyos borászati és szőlészeti technológiák kisebb vagy nagyobb mértékben bizony maszkolják a termőhelyi jelleget. Ha ezt most és tőlem tudtad meg akkor örüljünk, hiszen már volt értelme ennek a fórumnak. Részemről az öröm és a megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos témában pont én tájékoztathattalak. Komolyan.

 

 

Elmondom, hogy hogyan van ez, hogy egyértelmű legyek.

 

Képzeld el, hogy a termőhelyi jelleget mint a magnódon a hangerőt lehet fel és le csavarni. Nullára nehéz levinni és nem is érdemes, de maxra tekerni sem szokás és nem is biztos, hogy egészséges. Ki lehet próbálni, csak sokba kerülhet és nem biztos, hogy élvezni fogod.

Van a szőlőtermelési és borászati technológiáknak egy szép nagy tárháza. Mindig amikor ezekhez a technológiákhoz hozzányúlsz akkor éppen felfele vagy lefele csavarod a  termőhelyi jelleg hangerejét.  Azon szokás vitatkozni, hogy melyik technológia eszköz pontosan mennyire is halkítja le a termőhelyi jelleget. Lásd fajélesztő kérdése...

De a lényeg az az, hogy a termőhelyek nagyon különböznek az alaphangerejüket tekintve és az ellenálló képességüket tekintve.

Vannak  erős és hangos borvidékek amikkel nehéz kibaszni... ahol tolhatod a vegyszereket meg az adalékanyagokat ezerrel, növelheted a hozamot a csillagos égbe akkor is még hallható marad a termőhelyi jelleg. A Somlón és Tokajt is ilyen borvidékeknek tartanak. Meg szerintem a legtöbb történelmi borvidék is ilyen.


Szóval, ha a Somlón jól kibaszunk a borvidékkel és megtoljuk a technobuli szekerét ezerrel és ezzel izomból csavarjuk lefele a hangerőt attól még a Somló át fog hallatszódni. Ez a mázlija sok ipari bortermelőnek akik fasza borvidéken dolgoznak.


Örülök, hogy ezt elmondhattam. Bízom benne, hogy így világosabb a kép.

Előzmény: Hepci (73495)