Güsziológus Creative Commons License 2020.02.04 -3 0 70716

"...nem bántásból írom, de nekem ez ezerszer érthetőbb mint egy excel táblázat."

 

Egy percig se gondoltam, hogy EXCEL táblázat lesz.

Jelenleg EXCEL táblázatban vannak az adatok, ez igaz.

 

(Magunk közt szólva az EXCEL adatbázis-kezelő, a sorok, ha az adatok normalizáltak, akkor megfeleltethetők az egyedeknek, az oszlopok a tulajdonságoknak.)

 

Gyártottam néhány alkalmazást életemben, de arra mindig kínosan ügyeltem, hogy a rendszert vezérlő adatok az adatbázistól függetlenül rendelkezésre álljanak, és ha a felhasználó kifejezetten nem kéri, akkor ne kelljen átadni.

Feltöltöttük, beindítottuk, és működött.

Karbantartani természetesen lehetett, de "tudás" nem volt "kiszedhető" soha.

Ezzel biztosítottuk pl. a platform függetlenséget is. Na de ne kalandozzunk!

 

Szerencsére egyre pontosabbak, és gyakorlatilag lefedik az egész országot. Épp tegnap tettem egy újabb fontos lépést, talán majd írok erről is.

Szerintem fontosak a kritikus tájegységek is (pl. Zala és a teljes Alföld), 2019-ben gyakorlatilag ezzel telt. És még nincs vége!

 

A probléma természetesen az adatmodell, és a - nincs jobb szó - megközelítési stratégia.

Sokszor leírtam már, hogy a nyilvántartás - szerintem - független a térképtől, de természetesen akkor felhasználó barát, ha a térképen is követhető az útvonal.

Sajnos, számomra még mindig az  legfontosabb, hogy a lehető legpontosabbak legyenek az adatok. Van még teendő!

 

Természetesen megnéztem, amit feltöltöttél. Én tudom, hogy sok-sok térinformatikus dolgozik azon, hogy kialakuljon egy könnyen kezelhető felület. Engem pl. idegesít a rengeteg gomb a képernyőn, de a megközelítési stratégia szimpatikus. Az OMP térképén emlékezetem szerint városra lehetett keresni, itt tájegységre, és ez közel van az elképzeléshez. Majd még nézegetem!

 

Előzmény: jzp2107 (70713)