ghepard Creative Commons License 2020.02.04 0 1 1636

OK, szívesen.

 

Hát mit akarsz így elsőre? Az a 15 mp az nagyon sok így elsőre, minden elismerésem. Perszehogy nem fog menni folyamatosan ekkora dózissal - ha türelmes leszel, akkor eljuthatsz idáig, meg még továbbra is. Kezdetben jópár napig, hétig elég lesz a pár mp is - majd idővel ráérzel és több is fog menni.

 

Mondjuk addig, amíg jól esik, nem megerőltető. Én így meg nem mondom, hogy pontosan mennyit is csinálom - mostanában már sokkal kevesebbel is tudom tartani a szintet. Kb pár perc szünet után észbekapok, hogy nyomjak már le egy két (sokszor 5-6) ciklust. De például TV nézés közben (fekve) nagyon sokat csinálom. Ezen a hétvégén dobtam egy hatalmas egyéni csúcsot a februári hónapra - ez megint úgymond felvillanyozott és eszembe juttatta, hogy talán jól csinálom, akkor tegyem oda magam megint egy kicsit jobban. Ez a csúcs 130 centivel több (tegnapelőtt 49.40 métert dobtam helyből), mint amit 2018-as maximumom volt és 185 centivel több, mint amit tavaly tudtam februárban (a súlyos csuklósérülésem utáni hónapban). S még csak február eleje van, lehet még esélyem ezt is túlszárnyalni. Általában a február a legrosszabb hónap, minden csupa víz, a talaj szinte kásás, nagyon csúszós, hideg is van stb. Eddig minden évben áprílisig-májusig sokat tudtam javulni (2 métert is) a januári-februári teljesítményhez mérve. Ez mindenképp nagyon bíztató és oda fogom magam tenni, hogy sikerüljön legalább 50 méter feletti.

 

Nem emlékszem arra, hogy katéterezett vagy, lehet említetted - de pénteken visszaolvastam, amikor 2016-ban itt ebben a topikban jól elcsevegtünk és ott se olvastam ezt. Lehet átugrottam, vagy más topikban említetted.

 

Ha abból indulunk ki, hogy ennél a technikánál a pulzus abszolút nem emelkedik, akkor talán ki lehetne jelenteni, hogy nem terheli a szívet még annyira se, mint egy gyaloglás - viszont javítani javíthat rajta, nem is kicsit. Például a ritmuszavar is rendbejöhet, mivel a szív elektromos impulzusokra reagál - ezzel meg azok az impulzusok nagyobbak, erősebbek lesznek - így nem fog kihagyni a szív ütéseket. Minden embernek itt ott kihagy 1-2-szer. Nálam is előfordult néha néha, de már fél éve nem tudtam egyszer se észrevenni ezt a jelenséget.

 

Ja, azt az érzést én is nagon jól ismerem. Voltak nekem is olyan időszakaim, amikor úgymond az egész ember fájt nekem. Most is van itt ott pici érzés, de az szinte semmi - ilyen idős korban és ekkora terhelésnél szinte lehetetlen, hogy az ember ne érezzen itt ott valami kis fájdalmat. Pontosan, az lehet a meszes lerakódásoktól is - és azokat nagyon nehéz onnan kinyomatni, elhordani, feloldani stb - de idővel (a sok gyakorlástól) nagyon enyhülnek a fájdalom érzetek, sok helyen teljesen el is múlhatnak.

 

A derkat belülről kellene kiegyenesíteni egy kicsit (az utolsó 5-6 csigolyát) - próbáld a köldököd alá tenni a két kezed és mikor a kilégzés után már feszíted az izmaidat, akkor a kezeid fokozatosan erősen nyomd befelé. De mivel ott is feszes az izom, akkor még feszesebb lesz és sokkal gyorsabban fog remegni - érezni lehet (kellene), hogy számottevően csökken a fájdalom, vagy teljesen meg is szűnik. Ez aztán szinte kényszeríteni fogja az embert, hogy ezt művelje - és így egy idő után már e gyakorlatok nélkül se lesz érezhető a fájdalom, vagy olyan kicsi lesz, hogy szóra se érdemes.

 

A térdnél megpróbálhatnál például ilyesmit - mész fel a lépcsőn kettesével. Mikor a felső lábadon lesz a súly és kezd erőlködni, hogy felvigyen - na most két ujjheggyel jó erősen nyomd a térdkalács alatti ínt (kb középúton). Ez rettentően felgyorsítja a nagyon pici remegését és csökkenni fog a fájdalom.  A hátsó és oldalsó inakat is fel lehet hasonlóan gyorsítani - ilyenkor nő a feszültség annyira, hogy elmúlhat a fájdalom.

 

Hát az az oldalhajlás engem is meglepett, nem gondoltam volna, hogy valamikor sikerülhet - pláne még úgy, hogy kb 7-8 kilóval nehezebb is vagyok, mint pár éve. Tényleg úgy néz ki, hogy az a technika valamit elindított bennem - mintha a fogaskerekek egyre jobban a helyükre pattognának és olajozottabban dolgozik az egész test - már helyretenni egy teljesen lebénult testrészt se egyszerű feladat. 

 

Pár hónap múlva leszek 68 éves, nagyon remélem, hogy decemberig megdönthetem azt az 50.60 métert helyből, amit 2018-ban értem el. Tavaly csak 15 centivel kevesebb sikerült - gondolom a 2 súlyos sérülés miatt is. De majd meglátjuk.

Előzmény: egészségesen (1635)