Törölt nick Creative Commons License 2020.01.26 0 0 70225

Érdekes kérdés ez a megtérülés. A miénk 2x20 csöves DB rendszer, 300 literes Drazice két hőcserélős + fűtőpatronos tárolóval. Alul a napkoli bekötve, felülre a gáz vagy fafűtés, épp ami megy. A felső hőcserélő kb 80 liter melegvizet tud létrehozni, mert a felső hőcserélő sokkal alacsonyabb / kisebb sajnos.

Ahogy most nézem az anyag nagyságendileg 800ezer-1 milla környékén van valahol egy ilyen rendszer esetén (anno nekem kb. minimálisan több mint a felébe volt saját szereléssel). Ha magamnak is teszem fel, a havi megtermelt mennyiségből számítva az energia árát valahol 20+ év lesz a megtérülés ha csak a HMV-t állítom elő (feltételezve, hogy semmit nem javítunk cserélünk a rendszerben, bár ez nekem nem volt igaz) és a  gázzal hasonlítom össze. Nálunk a mosogatógép, mosógép is erről megy amikor teheti (kb. tavasztól őszig napról, utána amit a felső hőcserélő termel ki), de ez az üzemmód bevallom nem tudom mennyit is spórol, mert mindent mérnem kellene, és így csak saccolni tudom. Mint ahogy azt se tudom mennyit hoz a konyhára, hogy bizonyos időszakokban ugyan melegít a vízen, de nem hmv szintre. Pl télen bejön a 10 fokos víz, és azt kvázi előmelegíti valamilyen szinten ha tudja tegyük fel 20-25C-ra, ami aztán feljut a rétegződés miatt előbb utóbb felülre. (nyilván amikor téli napsütés van, akkor meg teljesen használható szintre).

Pontosan hogy mennyit hoz energiatartalomban, túl sok mindent kellene mérnem (a veszteségekkel együtt), amivel próbálkoztam is leegyszerűsítve, és így jött ki a 20 év körüli saccolás a mai árakkal. Anno amikor felraktam 10 éve akkor 11-13 év jött ki azon az áron.

Persze tudom van egyszerűbb olcsóbb rendszer is, meg lehet kisebb (bár ezt leginkább a személyek száma / vízfogyasztás határozza meg) stb. Az valamivel jobb mutatókat fog hozni, de nem biztos hogy arra érdemes alapozni napkollektor esetén, mikor térül meg.

Ettől függetlenül kellemes érzés, hogy 6-7 hónapot stabilan ki vannak kapcsolva a kazánok, vagy csak alkalomszerűen van néha visszakapcsolva, pl ha egy hétig borús az idő folyamatosan. Talán pár éve volt,a mikor roppant kevés volt a tisztán kisütött napos órák száma, na azt megérezte a napkolis rendszer is.

Most ha belegondolok, hogy ebből a pénzből fel lehet tenni 1.5-2kW-os napelemes rendszert, akkor ez elgondolkodtató, mert ez utóbbi télen is termel azért valamennyit, arányaiban többet mint a kollektor. Cserébe viszont kb 3x annyi helyet el is foglal azonos  Ha most üres lenne a tetőm, biztos filóznék rajta egy darabig, mit érdemes (nem csak gazdasági szempontokat mérlegelve) vagy épp mit nem, főleg ha a lehetséges jövőt is belerakjuk a kalapba.

Előzmény: BJaca (70222)