Katoczi Creative Commons License 2020.01.25 -3 1 180315

"hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos" - miből gondolod ezt ennyire biztosan ha nem mérted meg? Bár a kávépogácsa változó szemcseméretű mivel rendkívül nagy mennyiségű szemcséből áll ha rendesen el van oszlatva akkor jó megközelítéssel egységnyi térfogatú része ugyanakkora ellenállást képez a víz számára a pogácsán belül mindenütt (jó megközelítéssel kezelhető egy átlaggal leírható ellenállású közegként - mondhatni áramlás szempontjából ha nem mész mikroszkopikus szintre homogénként viselkedik). Az adott nyomású víz pedig ahogy halad át ezen a nem elhanyagolható vastagságú kávépogácsán veszít a nyomásából (ha csak egy sima csövön halad át már akkor is csökken a nyomás ebben gondolom egyetértünk). Ha az ellenállást képező közeg kétdimenziós (lyuk) akkor persze a nyomáscsökkenés nem lép fel (vagy legalábbis minimális mert a szűrő fala sem "0" vastagságú), ezért is nem gyártott soha senki feneketlen kart nyomásfokozós szűrővel.

 

"akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került" - még szép, ha ki tudna folyni a kávé egy részen mielőtt a többi rész is "telítődött" akkor a kávé egy része szárazon ürülne ki a kosárból (gyakorlatilag ez történik csatornásodáskor), ez is csak azt bizonyítja, hogy a kellően előkészített kávépogácsa már-már homogén (lassított felvételen azért látszik, hogy nem teljesen az, van ahol hamarabb megindul)

 

"Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital" - a tömörítésnek elég kevés köze van ehhez, ez leginkább a szemcseméreten múlik (hat rá a tömörítés persze, de közel sem olyan szinten mint a szemcseméret változtatása).

 

Szvsz ezt most már hagyjuk abba, vsz kettőnkön kívük nem sokakat érdekel a kávékészítés fizikája :)

Előzmény: kneissl (180291)