Szerintem azt még senki nem mérte le, hogy a kávépogácsám belül milyenek a nyomásviszonyok, de hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos.
A főzőkar betétjének alján lévő nyílásokat elég jól elzárják az őrölt kávé részecskéi, és nem lennék meglepődve, ha ott is meglenne a 9 bar nyomás.
Ezen kívül az anyagsűrűség és az ebből adódó ellenállás nagyon eltérő a levegő, az acél, és a kávéőrlemény között, illetve az is erősen beleszól a dologba, hogy mekkor nyílások vannak alul, mekkor az áramlási sebesség, és milyen finom az őrlemény.
A youtube videókon nem nyomásfokozós kar látható, és ott is akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került.
Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital.