djuice Creative Commons License 2020.01.24 0 0 20697

1990-ben egy Korg M1 egy panel erdő volt. Ha valamit javítani akart az ember benne, mázsányi öles paneleket kellett lebontani hogy hozzáférjen vki vmihez benne. Mára egy kis Yamaha tiszta újrahasznosított müa. és annyi benne az elektronika, mint kb. egy CD tok mérete! Persze fullra integrált és semmi nem javítható rajta, 2 nagyobb gomb méretű CPU mindent elintéz. Nincsenek ellenállás és kondenzátor hegyek, mint régen, meg nehézfém tartalmú alkatrészek kiló számra stb. Akár egy mobiltelefon!
Szóval én ezt a környezetvédelmi kérdést másképp fogalmaznám, de tény, hogy ma már 100-200 ezer Ft-ért egy iskolás gyerek is olyan hangszert kap az olcsó tömegtermelés árán, hogy kvalitásai és hangszínei fényévekkel meghaladják a 30 éves vasakét, amit eleve akkor csak igen jól fizetett sztárok birtokolhattak. (Asszem egy M1 akkortájt 4200 német márka volt!)

Szóval a felhasznált alapanyag mértéke töredék és újrahasznosítható ma, viszont sokkal többet gyártanak mindenből és szinte 1-2 évente van új.

Ha azt nézzük, az 50-60 éves Hammondok, amiken ma és holnap is játszani fognak, maga a megtestesült környezetvédelem, ellenben a mostani új csodák 10-15 év múlva már az emlékezeteinkben se fognak majd létezni. Ráadásul azt jósolják, hogy a technológiai szingularitás küszöbén állunk, azaz a fejlesztés exponenciális gyorsulása olyasmit idézhet elő, mint a válság idei hiperinfláció, mire az üzletekbe kerül vmi, már 10x fejlettebb lesz helyette a gyártósoron...

Előzmény: trambi (20696)